SAD IMAMO I TO

Nova studija: 'Modificiranje igara i unošenje cheatova pretvaraju djecu u kriminalce'

25.04.2017 u 14:41

Bionic
Reading

Negdje u bespućima interneta u trenu u kojem ovo čitate neko dijete polako postaje zločinac skidajući cheatove za više života koji, kao što svi već znamo, pretvaraju nestašnu djecu u prekaljene prevarante i lopove

Ovo usput, nije satiričan članak, već rezultat studije engleske Nacionalne agencije za kriminal (NCA ili National Crime Agency). Naravno, reportaža nije toliko izravna da upire prstom u svako dijete koje se igra na računalu, no to joj i dalje ne umanjuje senzacionalnost. Istražni tim koji ju je iznio tvrdi da dostupnost šifri za više života i modifikacija za videoigre djeci daju priliku da razviju vještine slične onima potrebnima za hakiranje tuđih razgovora, kaže CNBC.

Ovo izvješće temeljeno je naime na razgovorima među NCA-ovim istražiteljima i mladim prekršiteljima. Ono što su NCA-ovi ljudi zaključili je da su djeca koja su se okušavala u cyberkriminalu motivirana osjećajem 'savladavanja izazova' te kako imaju potrebu za konstantnim dokazivanjem pred svojim kolegama.

Malo manje kontroverzan zaključak bio bi da pronalaženje jednostavnih tutoriala za korištenje trojanskih programa, DDoS napada i virusa općenito otvara vrata korisnicima s manje vještine da se bave cyberkriminalom. Koje je onda rješenje za pošast cheat kodova i grafičkih modifikacija koja vreba nad mladim igračima? Prepoznati ih rano i dati im posao u polju gejming industrije. Ne, ne šalimo se - ovo je doslovno rezultat istraživanja.

'Postoji velika vrijednost u pronalaženju i pridobivanju mladih ljudi, prije nego što uđu u cyberkriminal, za to da se njihove vještine mogu koristiti i za dobro. Cilj ovog istraživanja je ocijeniti i razumjeti putove kojima prekršitelji idu te prepoznati najučinkovitije interventne točke kako bismo ih preusmjerili na pozitivniji put', izjavio je šef nacionalne skupine za suzbijanje cyberkriminala. 'Ovo može biti jednostavno poput isticanja zaposlenja u polju kodiranja i programiranja ili poslovima u gejming industriji i cybersigurnosti - od kojih im svi daju osjećaj dostignuća i poštovanja za kojim teže.'

Drugim riječima, kad vidite da vam sin ili kći ubacuju modove u GTA, provjerite ima li koje otvoreno radno mjesto u Rockstar Gamesu.