VLASNICIMA POREZ

Norvežani otpilili bitkoin

16.12.2013 u 18:48

Bionic
Reading

Nakon što su kineski regulatori financijskim institucijama zabranili korištenje digitalne virtualne valute, a tajlandske vlasti ju proglasile ilegalnom, na red su došle i skandinavske zemlje

Šef norveških poreznika Hans Christian Holte rekao je kako bitkoin ne potpada pod uobičajenu definiciju novca, prenosi Verge.

Vlasti u toj zemlji proglasili su ga imovinom na koju je moguće primijeniti zakon o kapitalnom dobitku, pa će vlasnici morati platiti porez na zaradu, odnosno odbiti gubitak, a tvrtke će morati plaćati 25 posto poreza.

Jedan od onih koje će to pravilo zakačiti je Kristoffer Koch, čijih se 27 uloženih dolara (oko 160 kuna) pretvorilo u 886 tisuća dolara (više od 5,2 milijuna kuna) tijekom listopada.

Njemačka vlada postupila je slično, proglasivši bitkoin obračunskom jedinicom. Francuzi su bili nešto susretljiviji - omogućili su osnivanje stvarne banke, nazvane Bitcoin-Central, koja omogućuje pohranjivanje i transakcije u eurima i bitkoinima. Ipak, središnja banka te zemlje upozorila je kako je riječ o financijski rizičnom poslovanju. Slično upozorenje izdala je i European Banking Authority.

Mnogi trgovci bitkoinima u SAD-u ne posluju u skladu sa zakonima te zemlje, pa im se u svakom trenutku može dogoditi da zbog zapljene ostanu bez sve imovine u toj valuti.