BAREM IMENOM

Nokia se (opet) vraća u svijet pametnih telefona

18.05.2016 u 15:08

Bionic
Reading

Nokia je i službeno objavila kako se planira vratiti na mobilnu pozornicu i to uređajima kojima srce čini Android. Dok je ovo bio (dugo)očekivan potez, valja napomenuti da je riječ tek o licenciranju branda te intelektualnog vlasništva Nokije drugom finskom proizvođaču, kompaniji HMD

HMD je nova kompanija pa su odmah počele kritike da je to tek 'poslovni produžetak' same Nokije. Kako bilo da bilo, HMD će Nokiji plaćati licencne troškove za intelektualno vlasništvo i za korištenje branda Nokia u pametnim telefonima i tablet uređajima.

'HMD je osnovan kako bi se pružio fokusiran i neovisan dom za čitavu lepezu Nokia uređaja, koji uključuju mobitele, pametne telefone i tablete', stoji u objavi za medije iz Finske. 'HMD-ova ponuda pametnih telefona i tableta bit će zasnovana na platformi Android, ujedinjujući jedan od kultnih mobilnih brandova s vodećim mobilnim operativnim sustavom i zajednicom developera.'


Novu finsku kompaniju HMD vodit će iskusni Nokijin veteran, Arto Nummela, koji se prebacio u Microsoft kada je ovaj IT div kupio Nokijin mobilni odjel. Godina koja slijedi bi mogla biti vrlo zanimljiva, kako za ljubitelje branda Nokia, tako i za samu kompaniju koja je nedavno odigrala nekoliko vrlo značajnih poslovnih poteza - poput kupovine francuskog proizvođača kućnih gadgeta Withings.

Više o samom sporazumu moguće je pročitati u službenoj objavi, ali valja napomenuti da će se potrošači izgledno morati strpiti još neko vrijeme do pojave prvih (novih) Nokia proizvoda.