MALO IM JE TREBALO

Njemačka nakon 18 godina dobila necenzurirani Half-Life

08.05.2017 u 06:50

Bionic
Reading

Nekad davne 1998. na police diljem Njemačke stigao je malo drukčiji Half-Life. Umjesto marinaca, protiv vas su se borili roboti, a umjesto da poginu, znanstvenici bi s tužnim izrazom na licu jednostavno sjeli

Dobre vijesti stigle su u 2017. zato što tamošnji igrači konačno mogu igrati igru koja je po nasilju rame uz rame sa svim drugim Half-Lifeovima diljem svijeta. Službena nadogradnja pod imenom Half-Life Uncesored radi upravo to - daje igračima diljem Njemačke pristup igri u kojoj je ostatak svijeta uživao već skoro dvadeset godina.

Half-Life - cenzurirana verzija Izvor: Društvene mreže / Autor: Half-Life

Kao što je vidljivo iz videa, njemački Half-Life imao je kronični manjak krvi gdje su dijelovi tijela ostali zamjenjeni oprugama (!) dok su tijela nestajala svega par sekundi nakon što biste ubili neprijatelja. Sve što je priječilo njemačkog igrača da uživa u ultranasilnoj verziji jedne od najpopularnijih pucačina na planetu, netragom je nestalo zahvaljujući spasonosnoj zakrpi.

Zašto se toliko čekalo? Odgovor leži u vrlo zamršenom odnosu Njemačke i, kako bi se reklo, provokativnog saržaja u videoigrama. U 2010. skoro je došlo do potpune zabrane nasilnih igara nakon pucnjave u kojoj je 'glavnu ulogu' imao sedamnaestogodišnjak. Na sreću, 2010. je u igre također uveden sustav koji ih raspoređuje po primjerenosti dobnim skupinama. Ono što se nije promijenilo jest, doduše, njemačka dispozicija prema nacističkim obilježjima kojih u igrama, iskreno, ima više nego što itko želi priznati. Uostalom, ako ste ikad zaigrali Wolfenstein, znat ćete o čemu govorimo.

Stvari su išle tako daleko da je u jednom trenu kutija videoigre Left 4 Dead dolazila s papirnatim umetkom koji je pokrivao truli palac. Zakrpa za njemački Half-Life nalazi se ovdje.