ZGODNA ZNAČAJKA

Nema straha: Dokumente na kojima radite možete i automatski spremiti

22.09.2017 u 11:06

Bionic
Reading

Situacija u kojoj ste izgubili dokument na kojem ste radili satima zato što ga niste na vrijeme spremili obično je iznimno frustrirajuća. No, moguće ju je izbjeći uz malo opreza i novom značajkom za Office

Microsoftov Office 2016 je u srpnju ove godine dobio nadogradnju za pretplatnike na Office 365 s kojom je, između ostalog, stigla i značajka AutoSave.

Naći ćete ju u gornjem lijevom kutu Excela 2016 i PowerPointa 2016.

Ako ju želite koristiti, važno je znati kako AutoSave radi s datotekama koje pohranjujete u OneDrive, OneDrive for Business ili SharePoint Online.

Drugim riječima, svaku promjenu koju napravite u datotekama automatski pohranjuje u računalni oblak, što znači kako morate biti povezani s internetom ako želite da funkcionira. 

Osim vaših, u stvarnom vremenu promijenit će i izmjene koje su unijeli članovi vašeg tima. U Microsoftu kažu kako se izmjene spremaju otprilike svakih nekoliko sekundi, iako to može varirati ovisno o tome na čemu radite u danom trenutku. 

Istu značajku možete koristiti i kao sustav za nadzor verzije na kojoj radite. Možete listati po povijesti spremanja i otvoriti određenu verziju spremljene datoteke. 

Ako ne želite pohraniti određenu izmjenu, možete se vratiti na inačicu koja je spremljena prije no što ste unijeli spornu izmjenu. To će stariju verziju pretvoriti u aktualnu. 

Ako je AutoSave isključen, postavite kursor miša iznad njega. Pojavit će se objašnjenje zašto je značajka neaktivna (recimo, niste još ništa unijeli).

Možete ju, naravno, i isključiti AutoSave. U tom slučaju neće automatski pohranjivati promjene već ćete o spremanju brigu morati voditi vi.

Stara značajka AutoRecover i dalje je prisutna, samo provjerite u postavkama koliko često pohranjuje datoteke u kojima radite, piše Make Use Of.

Ovo su najbolji monitori širokog ekrana Izvor: Promo fotografije / Autor: Samsung