MWC 2014

Nećete vjerovati koliko će koštati nove Nokije

24.02.2014 u 11:53

Bionic
Reading

Nokia je za Mobile World Congress pripremila niz noviteta koji bi trebali upotpuniti ponudu jeftini(ji)h uređaja. Čelnik kompanije Stephen Elop je predstavio prve modele Nokia X, X+ i XL s Androidom, ali i ostale čiji cjenovni raspon počinje s nevjerojatnih 29 eura

'Sve više i više ljudi kupuje uređaje koji koštaju oko stotinjak eura', naveo je Elop predstavivši modele Nokia X i Nokia X+. Riječ je o 4-inčnim mobilnim uređajima koji dizajnom uvelike podsjećaju na najprodavaniji model Lumia 520 s Windows Phoneom, ali nešto drugačijih 'iznutrica'.

Modele X/X+ pokreće Android (Open Source Project) 4.1.2, a Nokia napominje da se umjesto Googleovog cloud servisa koriste Microsoftovi. Čak i sa softverske strane (posebno sučelje) preuzeti su elementi poznati s platforme Windows Phone, što bi trebalo ujednačiti sliku koju kompanija oblikuje prema potrošačima. Modeli Nokia X se smještaju upravo između linija mobilnih uređaja Asha i Lumia:

Umjesto pristupa trgovini aplikacijama Google Play, kompanija je razvila vlastitu nazvanu Nokia Store. Podržan je i Yandex, no njega treba zasebno 'omogućiti' za instalaciju aplikacija
za Android. Modeli X i X+ će koštati 89 i 99 eura, s tim da će odmah poslije najave biti dostupan tek model X. Svi uređaji uključuju Skype i ostale 'nužne' aplikacije, baš kao i spomenutu povezanost s Nokijinim/Microsoftovim servisima, no valja napomenuti kako nije najavljen paket aplikacija Office.

Što se tiče hardverskih karakteristika, u pitanju su uređaji s 4-inčnim IPS LCD ekranima koje pogoni dvojezgreni Snapdragon S4 čip (MSM8225) uz procesore radnog takta 1GHz, a razlike između modela X i X+ su vezane uz nešto više radne memorije (512/768MB) te dodatni microSD od 4GB na potonjem.

Nakon toga predstavljen je i treći 'X' uređaj s Androidom, Nokia XL mase nemalih 190 grama. Riječ je o smartphoneu dijagonale ekrana od pet inča, uz razlučivost WVGA (800 puta 480) te dodanu prednju 2-megapikselnu kamericu. Stražnja kamerica je i nešto moćnija od manjih modela (5MP). Ubacivanjem ovih mobitela kompanija želi proširiti ponudu, a cijena modela XL je 109 eura i očekuje se u prodaji početkom drugog kvartala.


Predstavljena je i Nokia 220, nazvana najjeftinijim internetskim telefonom kompanije, uz cijenu od svega 29 eura. Riječima Stephena Elopa, mnogima će omogućiti prvi mobilni pristup internetu uopće. Na ovom dual-SIM uređaju su u startu uključeni Twitter, Facebook i slični servisi. Od ostalih značajki tu su 2MP kamerica, baterija koja će izdržati mjesec dana na standby režimu rada te 2,4-inčni ekran.

Najavljen je i još jeftiniji član obitelji Asha- Asha 230. Kompanija ga naziva najjeftinijim mobilnim uređajem s ekranom osjetljivim na dodir iz njihovih pogona. Fokus je i ovdje na cijeni koja za model 230 iznosi svega 45 eura.

Elop je prezentaciju zaključio riječima: 'Kako idemo naprijed s Microsoftom, predani smo tome da isporučimo izuzetne uređaje i usluge u ruke sljedećih milijardu ljudi. Hvala vam i uživajte u showu.'