OBRATITE PAŽNJU

Ne nasjedajte na lažnu nagradnu igru, iz Hrvatskog Telekoma objasnili o kakvoj je prevari riječ

04.11.2021 u 15:45

Bionic
Reading

Najnoviji pokušaj prijevare uključuje lažne poveznice koje koriste brending sličan onom hrvatskog teleoperatera

Internetom kruži lažna nagradna igra u kojoj se Hrvatski Telekom navodi kao pošiljatelj te koja korisnicima obećava nagrade poput starijih mobilnih uređaja. Riječ je, ističu iz Hrvatskog Telekoma, o lažnim stranicama koje vlasnike telefona pokušavaju navesti da kliknu na opasan pop-up ili poveznicu.

Ovakve je pokušaje prijevare moguće prepoznati po neobičnim internetskim adresama, kao i nizu gramatičkih grešaka. U priloženoj galeriji moguće je vidjeti primjere lažnih stranica.

Pokušaj prijevare - lažna nagradna igra Hrvatskog Telekoma Izvor: Screenshot / Autor: NN

Hrvatski Telekom je korisnike također upozorio da ne nasjedaju na zamku te su poručili:

Riječ je o očitom pokušaju prijevare u kojoj se Hrvatski Telekom lažno navodi kao pošiljatelj, a same poruke ne dolaze sa službenih stranica ili mailova kompanije. Da je riječ o prijevari ukazuje i više detalja koji se mogu primijetiti u navedenim porukama – T-Mobile kao brend ne postoji već dugi niz godina (postoji samo Hrvatski Telekom kao kompanija), poruke sadržavaju brojne gramatičke greške, a kao novi uređaji navode se uređaji koji su na tržištu prisutni već nekoliko godina.

Nažalost, ovo nije prvi pokušaj ovakve vrste prijevare te se sa sličnim situacijama suočavaju gotovo svi operatori u svijetu. Hrvatski Telekom kontinuirano radi na podizanju svjesnosti o sigurnijem korištenju interneta i razinama prijevara u online okruženju te je jedna takva edukativno informativna kampanja upravo u tijeku na našim društvenim mrežama i putem naših kanala komunikacije kao što su: Moj Telekom aplikacija, webshop i newsletter.

Također, na našim web stranicama nalazi se i posebna stranica posvećena online sigurnosti putem koje korisnici mogu saznati brojne korisne informacije o sigurnom korištenju interneta. Među tim informacijama upravo se nalazi i primjer lažnih nagradnih igara: https://www.hrvatskitelekom.hr/sigurnost-i-zastita-podataka/savjeti-za-sigurnije-koristenje-interneta

I ovaj put apeliramo na korisnike da ne otvaraju linkove navedene u porukama koje su im stigle s nepoznatih brojeva ili se pojavile kao pop-up prozori prilikom surfanja na internetu jer oni mogu voditi na maliciozne sadržaje. Također, korisnici u svakom trenutku mogu provjeriti točnost aktualnih ponuda i akcija na našim službenim web stranicama ili pozivom prema Korisničkoj podršci HT-a.