BEZ UPOZORENJA

Ne koristite mobitel dulje vrijeme? Google će obrisati vaše podatke

15.09.2017 u 13:59

Bionic
Reading

Ako niste znali, sigurnosne kopije podataka s vašeg pametnog telefona dobivaju rok trajanja i bivaju obrisane ukoliko smartfon ne koristite dva tjedna

Zahvaljujući nizu manjih poboljšanja značajke za izradu sigurnosne kopije (backup) i povrata podataka Google je razmjerno olakšao prijelaz s jednog uređaja pogonjenog mobilnim operativnim sustavom Android na drugi. 

No, čini se kako prijelaz na novi uređaj  neće teći tako glatko ako smartfon dulje vrijeme ostavite neaktivnim.

Naime, jedan se nezadovoljni korisnik požalio na Redditu kako mu je Google obrisao sigurnosnu kopiju bez obavijesti ili upozorenja. Do incidenta je došlo nakon što je svoj Nexus 6P zamijenio starijim iPhoneom dok ne dovrši potragu za Androidom koji bi mu više odgovarao.

Kako vratiti podatke? Nikako!

Kad je pogledao u mapu namijenjenu sigurnosnim kopijama na svom Google Driveu, ustanovio je kako nedostaje backup za Nexus 6P. Korisnička podrška potvrdila mu je kako nema načina na koji bi vratio podatke.

Zbunjen neočekivanim razvojem događaja, surfajući je naišao na stranicu s upozorenjem prema kojem sigurnosne kopije automatski dobivaju rok trajanja nakon što prestanete koristiti pametni telefon dva tjedna ili dulje.

Brisanje neaktivnih računa prakticiraju brojni servisi za pohranu, uključujući i Dropbox. Problem je to što Google nije ni obavijestio niti upozorio korisnika kako će ukloniti njegov pohranjeni backup. 

Stvaranje sigurnosnih kopija ne samo kontakata i kalendara već i aplikacija, povijesti poziva i postavki uređaja (poput, recimo, lozinki za Wi-Fi) moguće je od izdanja Android 6.0 Marshmallow. Backupovi navodno ostaju neobrisani do deset tjedana. 

Next Web je od Googlea dobio odgovor u kojem potvrđuju kako se nakon dva tjedna pojavljuje rok trajanja uz sigurnosne kopije za Android te pozivaju korisnike da se očituju žele li dobiti obavijest o tome kad će njihov backup nestati.

  • +5
Ovo je 10 najboljih značajki današnjih pametnih telefona Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia