SPAS U 3D ISPISU

NASA traži vašu pomoć za stvaranje svemirskih nastambi

19.05.2015 u 06:41

Bionic
Reading

Za istraživanje svemira s ljudskom posadom, NASA i sve ostale agencije koje žele sudjelovati u tim koracima morat će osmisliti nešto potpuno novo. To se posebno tiče mogućeg boravka na Marsu, gdje će nastambe uistinu morati biti posebne. Za pomoć u novim idejama, NASA je osmislila natjecanje od 2,25 milijuna dolara, u kojem traže dizajniranje i izgradnju svemirske nastambe napravljene 3D pisačima

Sirovi materijali potrebni za izradu većih svemirskih letjelica i mogućih nastambi na Marsu i drugim tijelima našeg sustava koštaju - posebno kada bi ih se lansiralo i prevozilo sa Zemlje. Neke od ideja sve više uključuju mogućnost rudarenja na asteroidima, no i korištenje resursa kojima raspolažu tijela na kojima se žele napraviti nastambe. Pored toga, tu je i potreba za vodom pa ideje koje se razvijaju oko toga obično obuhvaćaju i tu mogućnost.

Vitalni dijelovi mogućih kolonija i nastambi su, dakle, zaštita od štetnog utjecaja okoline negostoljubive za ljude, proizvodnja kisika i vode. Za takvo što bit će potrebno osmisliti valjane strukture koje će zadržavati (i eventualno proizvoditi) sve potrebne elemente za ljude. Upravo tu NASA-ino natjecanje ulazi u računicu...


Prvi dio natjecanja će se održavati do 27. rujna, a u sklopu njega od sudionika valja očekivati razvijanje vrhunskih arhitekturalnih koncepata, kojima se mogu iskoristiti jedinstvene prednosti 3D pisača. Vodećih 30 uradaka će se ocjenjivati za nagrade od 50 tisuća dolara.

Drugi dio natjecanja se pak razdvaja na dvije različite razine. Jedna se bavi tehnologijama proizvodnje i vezanim procesima (Structural Member Competition), a sljedeća (On-Site Habitat Competition) samom izradom nastambi u mjerilu 1:1 - i to korištenjem samo izvornih materijala ili izvornih materijala u kombinaciji s recikliranima. Za registracije će te dvije razine biti otvorene 26. rujna, a svaka od njih donosi nagradu od 1,1 milijun dolara.

Hoće li ovo 'razmišljanje van okvira' povećati šanse za ljudskom kolonizacijom u desetljećima koji slijede tek treba vidjeti.