ASTRONOMIJA

NASA-ina nova teleskopska tehnologija najmoćnija je dosad, no postoji jedan problem

01.08.2019 u 09:56

Bionic
Reading

Najnovija generacija materijala za izradu specijalnih rendgenskih teleskopa puno je lakša i učinkovitija od svega do danas, no problem je što je istovremeno - vrlo krhka

NASA radi na unaprijeđenju rendgenskih teleskopa. Tim NASA-inih znanstvenika iz Centra za svemirske letove Goddard u Marylandu radi na novoj vrsti perolakih rendgenskih ogledala koja će u svemiru biti testirana oko 2021. Prema rezultatima dosadašnjeg istraživanja, dokazano je da ova laka i vrlo tanka ogledala napravljena od materijala kojeg danas koristimo za izradu računalnih čipova ispunjavaju vrlo složene zahtjeve iduće generacije rendgenskih promatračnica. Doktor William Zhang, znanstvenik koji radi u Centru uvjeren je da rendgenska ogledala mogu registrirati aktivnost u blizini supermasivnih crnih rupa - uključujući onu smještenu u samom srcu naše galaksije.

Pogledajte odlične NASA-ine satelitske snimke Zemlje Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

Razvoj ovakvih naprednih rendgenskih ogledala nije bio jednostavan. Zhang je prije sedam godina počeo eksperimentirati s mono-kristalinom, silikonom s jednim kristalom koji se do tada nije koristio za proizvodnju rendgenskih ogledala. Optika kod ovakvih ogledala mora biti zakrivljena i smještena u cilindrični spremnik gdje rendgenska zraka ulazi, odbija se od površinu stalka i šalje prema mjernim insturmentima. Zhangov cilj bio je napraviti perolaku i vrlo tanku verziju ogledala koja, usput, ne narušuju kvalitetu slike.

Recenzije nove vrste optike karakteristične po krhkom ali iznimno satabilnom tipu silikona potvrđuju da on može proizvesti istu kvalitetu slike kao četiri para težih ogledala instaliranih na obzervatoriju Chandra. Panel je također zaključio da dvije druge vrste tehnologija (podesiva optika i zaobljena ogledala) ispunjaju zahtjeve iduće generacije redngenskih promatračnica (poput koncepta Lynx).

Zhangova ogledala su prema riječima tvorca pedeset puta lakša od Chandrinih, što znači da će misije u budućnosti moći prenijeti puno više ogledala i stvoriti ogromne platforme za sakupljanje informacija putem rendgenskih zraka.

Zhang i suradnici do 2021. planiraju dostaviti ogledalo sastavljeno od 228 segmenata Randallu McEntafferu, sveučilišnom profesoru na Državnom sveučilištu Pennsylvanije koji radi na projektu OGRE (Off-plane Grating Rocket Experiment) - raketnoj misiji koja će biti lansirana s Wallops Flight Facilityja 2021. Zhang i njegov tim ovaj projekt smatraju vrlo važnim s obzirom da će tijekom njega otkriti može li krhki sustav ogledala preživjeti uzlijetanje i uspon - to će ujedno i biti prvi test nove rendgenske tehnologije koji će se odigrati u svemiru.

PUT U SVEMIR

Pogled iz radionice: Ovako NASA sastavlja robotski rover za misiju Mars 2020.

Pogledaj galeriju

Zhang, doduše, još nije počeo hladiti šampanjac. 'Tim znanstvenika koji radi na ovom projektu je daleko konačnog proizvoda. Prvo trebamo smisliti način kako spojiti sve komadiće ogledala u cilindrični spremnik koji obuhvaća ogledala i održava njihov položaj tijekom leta u svemir.

'Točno znamo da je pred nama hrpa posla i da imamo jako malo vremena' komentirao je Zhang i zaključio 'Pred nama je sada inženjerski izazov'.