ZVIJEZDE, PLANETI, ASTRONAUTI

NASA-ina golema galerija napokon je potpuno pretraživa i otvorena

05.05.2017 u 13:07

Bionic
Reading

Već duže vremena NASA je posjetiteljima svojih brojnih (i ponešto kaotičnih) web stranica omogućila pregled i preuzimanje fotografija iz svih dijelova svemirskog programa. Frustraciji pretraživanja na više od deset adresa je sada došao kraj te je moguće uživati u kompletnoj NASA-inoj arhivi

Svaki od NASA-inih centara (njih desetak) počeo je još davnih dana digitalizirati fotografske arhive i postavljati ih online. Bilo da je riječ o Johnson Space Centeru, Kennedy Space Centeru, Jet Propulsion Labu ili nečem trećem, sav fotografski materijal je i do danas bio online - no teško pretraživ, a kamoli nešto drugo. 

Srećom, u svemirskoj agenciji su se odlučili napraviti nešto po tom pitanju. U suradnji s tvrtkom InfoZen odlučili su poboljšati sitiuaciju te kreirati jedinstvenu bazu podataka u kojoj će posjetitelji s jednog mjesta moći pristupiti svom NASA-inom materijalu ikad. 

Za arhivu fotografija svemirskog programa na Mjesec stvari su se činile dobrim početkom. 140 tisuća fotografija, filmića i audio datoteka trebalo je razvrstati i smjestiti iz više od 100 kolekcija u nešto čitljivo. Na projektu je radio veliki broj ljudi, koji su pokušali naći najpametnije ideje za ovaj dio programa - i kako uopće nastaviti dalje. 

NASA i InfoZen su morali stvoriti jedinstven metadata sustav za fotografije i sadržaj te ukloniti sve duplikate (po mogućnosti zadržati datoteke u višoj kvaliteti). Nakon toga je vlada trebala osigurati cloud infrastrukturu koja je bila dovoljno sigurna za takve potrebe. 

'Ono što je zapravo i jedan od bitnijih faktora koji su omogućili ovaj projekt je činjenica da NASA nije morala investirati u novi hardver, već su koristili cloud', izjavio je InfoZenov službenik za stranicu ArsTechnica. 

Rezultat cijele priče je NASA-ina stranica na kojoj je moguće vidjeti i u punoj razlučivosti preuzeti praktički sav materijal agencije koji postoji. Fotografi će jamačno uživati i u činjenici da su za fotografije dostupni EXIF podaci.

Vrijedi samo jedno upozorenje - na pretraživanju i pregledu materijala moguće je izgubiti sate - pa čak i dane.