ONLINE APLIKACIJE

Napravite online virtualni ured

26.02.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Produktivno računalo više ne mora nužno biti opremljeno paketom uredskog softvera da bi ispunilo svoju svrhu, dovoljna je brza veza na internet

Besplatni uredski alati nisu neka novost, takve alternative komercijalnog softvera postoje već neko vrijeme. Relativna novost su besplatni online uredski alati. Takve aplikacije dobile su svoj smisao tek masovnim širenjem brzih internetskih veza, a danas je moguće i ne odviše skupo pristupati internetu širokopojasnim brzinama i preko mobitela.

Pogađate da je predvodnik u ponudi besplatnih uredskih aplikacija i usluga koje idu uz njih Google.

Google Docs

Usluga nazvana Google Docs nudi softver za obradu teksta i tablični kalkulator. Da se izrazimo kroz najrašireniji softver te vrste u svijetu, to su programi iste namjene kao Word i Excel. Pored njih preko Google Docsa moguće je napraviti i prezentaciju, dakle zamijeniti i funkcije programa Power Point. Docs dopušta da se datoteke kreirane u tom paketu programa sačuvaju na Googleov server ili na računalo korisnika. Mogu se uploadati datoteke s računala na obradu u Google Docs te se dokumenti mogu učiniti javno dostupnima u slučaju potrebe za dijeljenjem dokumenta.

Glavna prednost takva rada jest pristup datotekama s različitih računala, ali i garancija da će računalo na kojem se radi biti opremljeno odgovarajućim softverom. Dokumenti se mogu sačuvati u nekoliko formata, a jedan od njih je format Microsoftovih Office dokumenata. Docs se savršeno slaže s uslugom Gmail pa je slanje dokumenata vrlo jednostavno.

Gmail

Tako smo došli do sljedeće online usluge nužne za uredsko poslovanje, a to je elektronska pošta. S Gmailom je većina korisnika interneta upoznata i vjerojatno ima barem jednu adresu na tom servisu koji je doveo ogromne poštanske sandučiće u modu. Trenutačno mu je kapacitet negdje oko sedam gigabajta i stalno raste.

Poslovne adrese često su meta brojnih spammera jer obično moraju biti istaknute na web stranicama ili su u adresarima brojnih računala pa je i vjerojatnost krađe za spammerske liste veća. Gmail nudi izvrstan spam filter koji se jednostavno može i ručno nadzirati radi pogrešaka.

Ne smije se zanemariti  usluga komunikacije u realnom vremenu Google Talk pomoću koje se može održavati veza između zaposlenih u uredu koji nisu nužno na istom mjestu.

Googleovu poštu vrlo se jednostavno može pregledavati i s mobilnih telefona. Pametni telefoni obično imaju u sebi klijente koji podržavaju IMAP protokol, a za ostale mobitele poslužit će i Java aplikacija koju će znati izvršavati većina aparata na tržištu.

Google Calendar

Korisnici koji se u poslovanju, ali i privatnom životu oslanjaju na Outlookov kalendar ili neku sličnu aplikaciju, online zamjenu će bez problema pronaći u Google Calandaru. U uredskom okruženju njegova najveća prednost je dostupnost, pogotovo u situacijama kada rasporedima i terminima te drugim zabilješkama moraju pristupati i radnici koji često putuju ili fizički nisu na mjestu gdje se nalazi tvrtka.

Unose u aplikaciju Google Calendar moguće je sinkronizirati s baziranim mobilnim telefonima BlackBerry, iPhone i Windows Mobile. Google nudi upute i sinkronizaciju jednostavno i pristupačno.

Microsoft SkyDrive

Elektronska pošta može biti dosta nezgodna za dijeljenje generiranog sadržaja, pogotovo ako se radi o sadržajima bogatim multimedijalnim dodacima poput videoisječaka ili fotografija visoke razlučivosti. Rješenje su datotečni serveri koji mogu biti komplicirani za posjedovanje i održavanje. Uslugu online pohrane podataka koja je jednostavna i praktična za korištenje nudi Microsoft i naziva je SkyDrive. Radi se o 25 gigabajta prostora koje svaki korisnik dobiva na raspolaganje i tamo može pohraniti podatke za koje će sam odrediti tko im može kako pristupiti.

Picnik

Uredski posao može zahtijevati i povremenu obradu fotografije. Picnik je idealan alat za jednostavne zahvate na fotografijama, a idealnog za povremeno korištenje čini ga mogućnost korištenja bez registracije. Obavite posao i napustite web stranicu.

Paket aplikacija Zoho

Zoho nudi vrlo opširan paket uredskih online aplikacija. Zahtijeva registraciju, ali u suradnji s Yahooom i Googleom Zoho će prihvatiti registraciju s tih stranica jednim klikom. Pohvalno da se izbjegne još jedan dugotrajan proces registracije. Google nema nikakve veze s ovim aplikacijama tj. s njihovim razvojem, samo surađuje sa Zohom oko registracije i zapravo nudi uslugu elektronske pošte u tom paketu.

Pored tabličnog kalkulatora, tekst procesora, kalendara/planera i alata za izradu prezentacija u aplikacijama Zoho će se pronaći i program za pisanje izvještaja, program za upravljanje projektima te posebne aplikacije za upravljanje generiranim sadržajem te Zoho Wiki – servis za izradu dokumentacije kao na Wikipediji.

Zoho na svakom koraku naglašava i svoju službu za korisnike koja će biti od male koristi korisnicima s naših prostora, ali daje naslutiti da se radi o ozbiljnoj usluzi kojom se bez ikakvih ustručavanja mogu koristiti manje tvrtke.