TRŽIŠTA U RAZVOJU

Najveći proizvođač računala isporučio više pametnih telefona od PC-ja

17.08.2014 u 06:52

Bionic
Reading

Profit kineske kompanije Lenovo je skočio za 23 posto, što je premašilo sva očekivanja. No, za ovog najvećeg proizvođača osobnih računala na svijetu priča se ipak grana, jer su prvi put isporučili više pametnih telefona. U prvom poslovnom kvartalu 2014/15 koji je završio 30. lipnja, kompanija je isporučila 15,8 milijuna mobitela te 14,5 milijuna računala

Lenovo je u kvartalu uprihodio 10,4 milijarde dolara, što je povećanje od 18 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Istovremeno je i profit narastao na 214 milijuna dolara, a prodaja osobnih računala se nije zaustavila. Zapravo, čini se kako ne postoji segment u kojem Lenovo nije zabilježio pozitivne rezultate.

Prodaja računala je narasla za 15 posto u odnosu na lani, a samo u proteklom kvartalu je ovaj proizvođač zabilježio rast udjela na 19,4 posto. Kompanija je isporučila i 2,3 milijuna isporučenih tablet računala, što predstavlja povećanje od 67 posto, a pametni telefoni su oborili rekord. Lenovo postaje sve utjecajnijim igračem kad je riječ o tržišnom udjelu, čak i u Kini gdje je konkurencija jeftinih proizvođača uistinu nevjerojatna. 80 posto svih prihoda Lenovo ipak i dalje ubire od segmenta vezanog za osobna računala.


Do kraja godine Lenovo bi trebao dovršiti preuzimanje Motorole te nastaviti žestokim tempom - i širenjem na druga tržišta u svijetu smartphonea. Za sada valja istaknuti kako je najveći rast prodaje zabilježen u matičnoj Kini, istočnom dijelu Europe te Latinskoj Americi - tržištima u razvoju. Za Wall Street Journal je čelnik kompanije Yang Yuanqing rekao kako Kina ostaje najvažnije tržište za prodor njihovih smartphone uređaja, no smatra da je još veća prilika za kompaniju u inozemstvu.

Puno kvartalno izvješće je moguće pronaći na izvornom linku