DOGOVOR ZA SPAS

Najveći dioničar preuzima Blackberry

24.09.2013 u 10:11

Bionic
Reading

Nekad je vrijedio 100 milijardi, danas za njega nude manje od pet milijardi dolara. Do početka studenoga još može prihvatiti drugu ponudu, ali će dioničarima platiti penale u tom slučaju

Drugi put u dva dana trgovanje dionicama Blackberryja obustavljeno je u iščekivanju važnih vijesti vezanih uz kompaniju, piše Engadget. I vijest je doista takva.

Posrnuli proizvođač mobitela objavio je kako je potpisao pismo namjere, prema kojem bi mogao dobiti novog vlasnika. Tvrtku bi trebao preuzeti kanadski konzorcij, predvođen osiguravateljskom kućom Fairfax Financial (trenutačno njezin najveći pojedinačni dioničar) za 4,7 milijardi dolara (oko 27,7 milijardi kuna).

Nakon češljanja poslovnih knjiga i temeljite provjere u kakvom je tvrtka stanju, što bi trebalo biti okončano do 4. studenoga, Blackberry bi izašao s burze, a njegovi dioničari dobili bi devet dolara (oko 53 kune) po dionici u gotovini kao naknadu.

Šef Fairfaxa Prem Watsa vjeruje kako će tim potezom izravno pogodovati dioničarima, kao i nastaviti primjenjivati Blackberryjevu dugoročnu strategiju, s fokusom na poslovna rješenja.

Zvuči kao da je sve već riješeno i dogovoreno, ali ne mora biti. Kako je upozorila predsjednica Blackberryjevog upravnog odbora Barbara Stymiest, due dilligence prilika je za eventualno pronalaženje boljih prilika. No prema dogovoru s konzorcijem, Blackberry će im morati platiti naknadu za raskid ako prihvati drugu ponudu (50 centi po dionici, odnosno 262 milijuna dolara ili 1,5 milijardi kuna).

Tvrtka je već najavila kako će u drugom tromjesečju zabilježiti gubitak od milijarde dolara (oko šest milijardi kuna) te da će otpustiti 4.500 djelatnika.

Dogovor o preuzimanju rezultat je rada posebnog povjerenstva, oformljenog tijekom kolovoza, čija je zadaća bila ispitati mogućnost prodaje.