STIŽU DO 2020.

Najljepši električni automobili koji vas neće (previše) opaliti po džepu

19.05.2017 u 16:10

Bionic
Reading

Za koju godinu možemo očekivati više modela dometa većeg od 320 kilometara po punjenju s nešto prihvatljivijom cijenom

Do 2020. godine na tržištu bi se trebalo pojaviti više električnih automobila velikog dometa. Neki među njima bit će luksuzna izdanja koja će vjerojatno koštati više od 50 tisuća američkih dolara. Ali, bit će i vozila dometa većeg od 320 kilometara prije potrebe za punjenjem s nešto prihvatljivijom cijenom, piše Business Insider

Teslin Model 3 trebao bi krenuti u serijsku proizvodnju prije kraja ove godine. Očekuje se kako će početna cijena biti 35 tisuća dolara, s time da će za Autopilot trebati izdvojiti još nekoliko tisuća dolara. 

Šef Tesle Elon Musk najavio je kako bi Model 3 trebao imati domet od bar 350 kilometara po punjenju i kapacitet od pet osoba. Prednarudžbe su krenule u travnju 2016. godine. Navodno ih je pristiglo oko 400 tisuća. Većina vozila vjerojatno će biti isporučena tijekom iduće godine. 

Iz Tesle bi također do kraja 2019. ili tijekom 2020. trebao stići i Model Y, kompaktni SUV. Musk nije naveo puno pojedinosti o ovom vozilu, rekavši tek kako će nastati na platformi različitoj od one korištene za Model 3.   

Cijena nije poznata, ali za pretpostaviti je kako će biti jeftiniji od luksuznog Modela X i bliži iznosu od 37,5 tisuća dolara, za koliko General Motors prodaje Chevy Bolt.

Volvo bi tijekom 2019. trebao predstaviti svoj prvi električni model. Izrađivat će ga u Kini i isporučivati diljem svijeta. Trebao bi imati 100-kilovatsatnu bateriju i domet veći od 400 kilometara po punjenju.  Prema najavama Lexa Kerssemakersa, direktora Volva za Sjevernu Ameriku, cijena bi se trebala kretati oko 40 tisuća dolara. 

Volkswagen bi trebao ponuditi električni automobil dometa većeg od 480 kilometara po punjenju, kao i model Volkswagen ID.  Prvospomenuti model bi trebao koštati između 30 i 35 tisuća dolara te ponuditi maksimalnu brzinu od 160 kilometara na sat, kao i ubrzanje od nule do 100 km/h za manje od osam sekundi. 

U Fordu pripremaju električni CUV koji bi cijenom trebao biti pristupačan velikom broju potrošača, otprilike u rangu modela Ford Escape, a koji bi također imao domet veći od 480 kilometara po punjenju.

Nissan bi do kraja godine trebao ponuditi model 2018 Nissan Leaf, s dometom većim od 320 kilometara po punjenju. Ovogodišnji model košta oko 30,7 tisuća dolara. Kako će novi imati veći domet, vjerojatno će biti nešto skuplji.

General Motors je već predstavio Chevy Bolt, s početnom cijenom od oko 37,5 tisuća dolara, čime je pretekao Teslu i prvi izbacio na tržište električno vozilo masovne proizvodnje. Ima domet veći od 380 kilometara po punjenju i maksimalnu brzinu blizu 150 kilometara na sat.