MOBILNO SNIMANJE VIDEA

Najbolji mobiteli za videoamatere

14.06.2010 u 09:30

Bionic
Reading

Mogućnosti modernih mobilnih telefona da zabilježe fotografije i videozapise naglo su porasle. Utrka u količini megapiksela ugrađenog fotoaparata traje već godinama, međutim sada je postalo važno i koliko kvalitetan videozapis snima mobilni telefon

Tek nedavno smo na mobilnim telefonima dobili VGA rezoluciju videozapisa, a neki modeli se još uvijek isporučuju s mogućnošću snimanja brzinom od tek 15 sličica u sekundi. Samsung i Sony Ericsson su započeli trend snimanja HD videozapisa mobitelima, a uskoro će im se pridružiti još telefona s tom mogućnošću. Evo pregleda trenutno najzanimljivijih modela, sve odreda pametnih telefona, koji mogu poslužiti kao solidni fotoaparati ili video kamere.

iPhone 4

Mobilni telefon koji pobuđuje najviše zanimanja je trenutno iPhone četvrte generacije. Apple je uvijek nekako zaostajao s mogućnostima snimanja videa na svojim mobilnim telefonima, što je odlučio ispraviti u četvrtoj generaciji. iPhone 4 fotografira u razlučivosti pet megapiksela, a snima video u 720p HD razlučivosti, sve to uz pomoć LED bljeskalice koja u slučaju videa služi kao svjetlo. iPhone u dolasku će moći dodijeliti geo tag svakoj fotografiji i omogućiti korisniku da fokusira dijelove kadra dodirom.

Snimanje videa je došlo na iPhone tek s modelom 3G S i nije se moglo pohvaliti nekom kvalitetom, no sada se iPhone našao u društvu tek nekolicine mobilnih telefona čije kamere snimaju u visokoj razlučivosti. Zanimljivo je da će Apple ponuditi i aplikaciju za obradu videoisječaka snimljenih telefonom. Nažalost, iMovie, kako se zove ta aplikacija, će se plaćati - 4.99 dolara u Appleovom dućanu aplikacija.

Sony Ericsson Vivaz

Sony Ericssonov kompaktni pametni telefon baziran na operativnom sustavu Symbian jedan je od prvih telefona na tržištu koji su ponudili snimanje videa u visokoj razlučivosti, točnije 720p. Vivaz to radi doista dobro - kvaliteta njegova videa može se usporediti s jeftinijim kamerama koje snimaju na memorijske kartice poput Sanyove serije Xacti, a neke modele čak i nadmašuje.

Trebate li snimiti fotografiju, Vivaz će to učiniti u rezoluciji od osam megapiksela i pri tome detektirati osmijeh, geo tagirati fotografiju te si pomoći LED rasvjetom ukoliko je premalo svjetla za snimanje. Fokusiranje se može prepustiti automatici ili jednostavno dotaknuti ekran tamo gdje želimo da Vivazova kamera izoštri sliku. Ponovo ćemo naglasiti Vivazovu kompaktnost u doba kada su pametni telefoni počeli zauzimati sve više mjesta u našim džepovima.

Nokia N8

Nokia je napokon odlučila napraviti dostojnu konkurenciju modernim pametnim telefonima pomoću modela N8. Koliko će uspjeti u tome, ponajviše ovisi o Symbianu koji finski proizvođač planira instalirati u N8. Glavne odlike nove Nokije su kapacitativni AMOLED ekran razlučivosti 640 x 360 piksela, procesor takta 680 MHz sa 3D akceleracijom i digitalni fotoaparat razlučivosti čak 12 megapiksela, sposoban snimati video HD 720p rezolucije. Nokia je odlučila opremiti svoju kameru i objektivom Carl Zeiss te ksenonskom bljeskalicom, kakvu nalazimo na kompaktnim fotoaparatima.

Nova Nokia trebala bi bez problema prikazivati snimljeni materijal na televizorima pomoću HDMI izlaza, a dodaci poput fokusiranja na licu, detekcije osmijeha i geo tagiranja gotovo da se podrazumijevaju na ovakvom telefonu. N8 bi u prodaju trebao stići nakon ljeta, a zbog ovakvih najava moramo priznati da puno očekujemo od njegovih foto i video mogućnosti.

Motorola Milestone XT720

Motorola će vrlo skoro proširiti svoju obitelj Milestone modelom XT720. Oznaka 720 nije slučajno odabrana jer je upravo 720p razlučivost u kojoj će ovaj mobitel snimati videoisječke, a brzina kojom će to raditi iznosi 24 sličice u sekundi. Fotografije će imati najveću rezoluciju od osam megapiksela, a kameri je pridružena ksenonska bljeskalica. Geo tagovi, detekcija osmijeha i fokusiranje na licima fotografiranih osoba odlika je i Motorolina pametnog telefona baziranog na operativnom sustavu Android.

Milestone XT720 baziran je na nešto jačem procesoru od originalnog Milestona, ARM 720 MHz Cortexu. Vjerujemo da je razlog tome lakše kodiranje i dekodiranje HD videozapisa.

Samsung Galaxy S

Galaxy S je također mobilni telefon zasnovan na Androidu. Samsung je odlučio ugraditi u njega fotoaparat razlučivosti pet megapiksela, ali koji može snimati video 720p rezolucije. Kao i većina ovdje spomenute konkurencije, ima mogućnost automatskog fokusiranja na lice snimane osobe, detekciju osmijeha i geo tagove za fotografije. Također je moguće fokusirati određene dijelove kadra jednostavnim dodirom ekrana na tom mjestu.

Samsung se odlučio na ugradnju procesora ARM Cortex takta jednog gigaherca u novi Galaxy pa ga kodiranje videozapisa ne bi trebalo teže opteretiti.

HTC Incredible

HTC u zadnje vrijeme lansira vjerojatno ponajbolje mobilne telefone na platformi Android, ali je pomalo zanemario foto i video mogućnosti – ukoliko ga se usporedi s ovdje spomenutom konkurencijom. To bi trebalo biti ispravljeno na novom modelu Incredible. Zasad nema službene objave, ali su poznate gotovo sve pojedinosti o tom mobilnom telefonu - zna se da će biti baziran na procesoru Snapdragon takta jednog gigaherca, imati AMOLED ekran rezolucije 800 x 480 piksela, koristiti Android kao OS i posjedovati kameru razlučivosti osam megapiksela.

Nažalost, nema informacija o kvaliteti videozapisa koje će Incredible snimati, no sudeći prema nedavno objavljenom hacku Googleova telefona Nexus One - koji također proizvodi HTC i koji je omogućio snimanje 720p videa - čini se da se tu sposobnost može uključiti softverskom intervencijom pa smatramo da HTC neće propustiti priliku da konkurira iPhoneu 4 i ostalima iz ovog društva.