Ispao globalni mrežni sustav

Na udaru hakera 16 milijuna internetskih stranica širom svijeta, ugrožena i Hrvatska

  • Autor: M.S.
  • Zadnja izmjena 24.06.2019 19:37
  • Objavljeno 24.06.2019 u 15:41
Cloudflare

Cloudflare

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Najviše je pogođenih u Velikoj Britaniji, Izraelu i na zapadnoj obali Sjedinjenih Američkih Država, ali i u središnjoj Europi, pa tako i Hrvatskoj. Problemi su počeli oko 13 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Zbog problema s Cloudflareom više internetskih stranica u svijetu ima problema s pristupom, javljaju brojni mediji širom svijeta. Među ugroženima su i neki hrvatski portali.

'Doznajemo da su u tijeku hakerski napadi na međunarodne servere. Nekolicina hrvatskih portala, među njima i Telegram, ima ozbiljnih problema. Redakcija se ispričava čitateljima, uz nadu da će poteškoće biti brzo riješene', objavio je Telegram.

'Prekid rada ne utječe na sve regije jednako i ugrožene su samo određene domene, uključujući našu, tako da će neki od vas moći vidjeti ovaj članak, a drugi neće moći dok se problem ne riješi', javio je i BleepignComputer.

Prema Cloudflareu, više od 16 milijuna internetskih stranica koristi njihove usluge za poboljšanje performansi, ublažavanje DDoS-a ili druge značajke. Zbog toga ispad može imati velik utjecaj na cijeli Internet.

Cloudflare je otvorio izvješće o incidentu pod naslovom 'Route Leak Impacting Cloudflare'.

Route.leak

Route.leak

Izvor: Screenshot / Autor: Screenshot

Curenje rute nastaje kad drugi ISP reklamira mreže IP adresa koje im ne pripadaju. Zbog toga se promet preusmjerava na mreže kroz koje inače ne bi prolazio, što uzrokuje loše performanse, probleme s usmjeravanjem i prekide za pogođene lokacije na mreži.

Cloudflareov CTO John Graham-Cumming odgovorio je na YCombinator Hacker News s detaljnijim informacijama. U svom komentaru izjavio je kako mu se čini da je procurila ruta s Level3 i da utječe na samo tri posto globalnog prometa.

Ironično, teško je izmjeriti regije koje su pogođene, budući da su mjesta na kojima se obično preusmjeravamo za remontne karte također pogođena zastojom Cloudflarea. Na primjer, zbog ovog zastoja u oblaku, isključen je čak i downdetector.com

U međuvremenu drama se nastavlja. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!