RAZVOJNI PROGRAM

Može li AI riješiti sukob između Izraela i Palestine, ali i Balkana? Evo što priprema UN

17.01.2024 u 18:37

Bionic
Reading

UN je sklopio ugovor sa slovačkom tvrtkom za umjetnu inteligenciju da razvije model umjetne inteligencije koji analizira potencijalna rješenja izraelsko-palestinskog sukoba

Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) sklopio je prošle godine ugovor sa slovačkim startupom za umjetnu inteligenciju CulturePulse kako bi 'koristio AI za razumijevanje kritičnih pitanja u izraelsko-palestinskom sukobu'.

CulturePulse i UNDP složili su se surađivati ​​na petomjesečnom probnom projektu 'računalnih modela uzročnih dinamika u socioekološkom sustavu Palestine i Izraela kako bi pomogli UN-u da postigne svoj cilj promicanja stabilnosti u regiji'.

Pokrenut u kolovozu, riječ je o projektu najavljenom 10. listopada nakon napada islamističke militantne skupine Hamas na Izrael. Alat za virtualni pregled Palestinsko-izraelskog sukoba (PIVOT) testira potencijalna rješenja putem digitalnih simulacija prije nego što ih 'isproba u stvarnom svijetu'.

Taj je model osmišljen kako bi pružio uvid u provedbu politika i komunikacijskih strategija, pomažući u razumijevanju i analizi temeljnih uzroka sukoba. CulturePulseov AI model služi kao alat za analizu i razumijevanje, vodeći kreatore politike u razvoju strategija koje bi mogle utrti put miru.

'Konkretno, AI može analizirati ogromne količine podataka, uključujući povijesne, društvene i političke informacije, kako bi identificirao obrasce i potencijalna rješenja sukoba. Korištenjem umjetne inteligencije za stvaranje prediktivnih modela mogu se bolje razumjeti potencijalni ishodi različitih mirovnih sporazuma i politika.

AI može pomoći u posredovanju i pregovaračkim procesima pružanjem jezičnog prijevoda u stvarnom vremenu, identificiranjem zajedničkih područja i sugeriranjem kompromisnih rješenja. Ova tehnologija može pomoći u premošćivanju jaza između dviju strana te omogućiti produktivnije rasprave', navode kreatori, prema Mediumu.

Također, AI može pomoći u borbi protiv širenja dezinformacija i propagande, jer one često pogoršavaju sukobe. Analizom objava na društvenim mrežama, novinskih članaka i drugih izvora informacija, umjetna inteligencija može identificirati lažan ili obmanjujući sadržaj i pružiti korisnicima točnije informacije.

Projekt vode izvršni direktor startupa CulturePulse, dr. Justin Lane i profesor LeRon Shults s Instituta za globalni razvoj i društveno planiranje. Tvrtka tvrdi da je to prvi alat takve vrste u Ujedinjenim narodima.

  • +7
Gaza Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Velike nade za digitalno vođen mir

Unatoč brojnim žrtvama s obje strane - terorističke skupine Hamas i Izraelskih obrambenih snaga, u čijem su sukobu život izgubile tisuće ljudi - dr. Lane rekao je za Cybernews da je optimističan oko toga da projekt vođen umjetnom inteligencijom može pomoći u dugoročnom rješavanju sukoba.

'Otkrili smo da postoji vrlo čest psihološki obrazac kod ekstremista, a nazvan je 'fuzija identiteta' (događa se kada se naša osobnost stapa s jednim od naših društvenih identiteta, tako da se oboje pojačavaju), a koji je također često rezultat toga što su žrtve terorizma', rekao je dr. Lane. 'Modeliranje umjetne inteligencije pomaže nam da donesemo zaključke o pitanju spajanja identiteta i ekstremizma', pojasnio je.

Stoga se nada da će algoritmi CulturePulsea, u kombinaciji sa studijama političkih i vjerskih ekstremista te psiholoških profila paravojnih i vojnih organizacija, baciti bolje svjetlo na naizgled nerješive probleme, kao što je izraelsko-palestinski sukob, mapiranjem načina razmišljanja antagonista.

'Naš sustav je sposoban otkriti koja uvjerenja pojedinac ima u usporedbi s njegovom društvenom grupom', rekao je. 'Ne radi se samo o tome da zbog uvjerenja učine nešto ekstremno. To je oblik radikalizacije koji možemo 'pokupiti', ali ovaj drugi oblik posebno je jak. Ova fuzija identiteta je kada ste toliko vezani za društvenu skupinu da ste spremni boriti se i umrijeti za njih', pojasnio je.

  • +4
Izraelska vojska Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia

Može li umjetna inteligencija riješiti ljudske sukobe?

Dr. Lane tvrdi da su on i Shults razvili softver za praćenje sukoba pomoću umjetne inteligencije koji 'razumijeva ova ključna pitanja društvenih i osobnih identiteta' te će pomoći u 'osmišljavanju poruka koje se mogu strateški baviti problemima ekstremizma'.

CulturePulse je prethodno surađivao sa Sveučilištem Cambridge na razvoju modela umjetne inteligencije koji simuliraju i analiziraju društvene uvjete što okružuju sukobe i mir u Sjevernoj Irskoj, više od tri desetljeća potresene sektaškim nasiljem, što je rezultiralo tisućama smrti. To je uključivalo milijune članaka iz goleme baze podataka o ljudskom ponašanju u 80 potkategorija kulture, psihologije i morala koji podupiru sukob.

Ovaj pristup je CulturePulse ponovio u traženju rješenja sukoba na Balkanu, posebno u Bosni i Hercegovini, i rješavanju sirijske izbjegličke krize, s fokusom na njihovu integraciju u zemlje domaćine 'razumijevanjem moralnih razlika i vrijednosti'.

'U nekim slučajevima želite nekoga deradikalizirati, a ponekad to trebate činiti polako, zar ne?' dodao je. 'Ponekad je to dug proces u kojem morate zaobići ove ključne uvjete i koncepte koji će nekoga izazvati. A u raspravi ih ne možete stvarno aktivirati, morate s njima razgovarati na miran način', pojasnio je.

'Naš sustav, budući da mapira gdje su ti okidači, također pruža mapu za zaobilaženje tako da možete povezati različite ideje kao što su, mir i ekonomija te različiti aspekti pregovora, a omogućuje vam da zaobiđete one ključne - pokretanje ideja', zaključio je.