SONY ERICSSON VIVAZ

Mobitel za videoamatere

28.04.2010 u 12:00

Bionic
Reading

Sony Ericsson u reklamama za Vivaz ističe njegovu sposobnost snimanje HD video zapisa i čini to opravdano jer je to najzanimljivija osobina ovog mobilnog telefona

Vivaz je mobilni telefon s ekranom osjetljivim na dodir koji je ujedno i jedini način za unos podataka u telefon. Drugim riječima, nema tipkovnice. Dimenzije telefona su nešto manje nego kod novijih snažnih pametnih telefona. Usprkos tome, ekran ima dijagonalu 3,2 inča i razlučivost 640x360 piksela. Radi se o ekranu koji reagira na otpor pri dodiru, pa ga je potrebno pritisnuti, a ne samo dotaknuti. Operativni sustav telefona je Symbian s posebno dizajniranim početnim sučeljem koje donekle omogućava rad prstima. Oni krupnijih prstiju će morati posegnuti za stilusom jer su zone osjetljive na dodir premale. Pomaže ukoliko se naviknete noktom izvršavati pritisak na ekran. Ekran ima vrlo kvalitetan prikaz, osobito nas je oduševio kontrast i boje kojih prikazuje 16 milijuna.

Poleđina telefona je blago zaobljena, što cijeli telefon ugodno smješta u ruku. Kućište je plastično, zbog čega Vivaz ima masu od tek 97 grama. Odlično za nošenje u džepu košulje, ali ne baš tako sjajno pri snimanju videa. Mala masa otežava mirno držanje telefona. Preporučamo da se pri snimanju videa, ukoliko je to moguće, oslonite na nešto.

Leća na poleđini telefona nije ničim posebno zaštićena, a malo je izbočena, pa će trebati pripaziti da se telefon ne smješta u džep zajedno s ključevima ili nečim što može oštetiti leću. Pozicija leće je dobra jer ne morate razmišljati hoćete li je prekriti prstom pri snimanju.

Fotoaparat s mogućnostima snimanja videa je zvijezda ovog telefona. Rezolucija fotoaparata je osam megapiksela, a kamera snima video razlučivosti 1.280x720 piksela. Video datoteke se pohranjuju u memoriju u MP4 obliku. Moramo priznati da je video snimljen Vivazom najkvalitetniji video snimljen mobilnim telefonom koji smo ikad vidjeli. Kvalitetu snimanja se može bez problema usporediti s jeftinijim videokamerama koje snimaju na flash memoriju poput Sanyjevog Xactija ili Toshibinih modela. Fotografije nisu toliko spektakularne, ali su vrlo dobre s obzirom na činjenicu da su napravljene telefonskom kamerom. Korisnici koji mobilni telefon biraju prema video i foto (tim redoslijedom) mogućnostima će se pronaći u ovom modelu.

Vivaz je na nas ostavio dosta dobar dojam, ali nas nije oduševio. Osrednji dojam poznatih nam ograničenja Symbiana na telefonima s ekranom osjetljivim na dodir na neki se način kompenziraju multimedijalnom namjenom ovog telefona i kvalitetom ugrađene kamere, ali se nikako ne može osloboditi razmišljanja zašto ta kamera nije spojena s nekim modernijim OS-om (npr. Android).

Sony Ericsson Vivaz

Dimenzije: 107x52x13 mm
Masa: 97 grama
Dijagonala ekrana: 3,2"
Razlučivost ekrana: 360x640
Prijenos podataka: HSDPA, UMTS, EDGE, GPRS, WiFi
FM radio: Da
GPS: A-GPS
Trajanje baterije na čekanju: 440 sati
Trajanje baterije pri razgovoru: 5,5 sati
Cijena: 3.499 kuna
Fotoaparat ustupio: Sony Ericsson
www.sonyericsson.com