DOGOVORILI SE

Microsoft i Sony pripremaju pametne kamere za poslovne korisnike

20.05.2020 u 10:39

Bionic
Reading

Dvije korporacije dogovorile su suradnju u sklopu koje će povezati Microsoftov servis u računalnom oblaku sa Sonyjevim senzorom

Tvrtke Sony Semiconductor Solutions i Microsoft zajednički su pokrenule projekt s ciljem osmišljavanja i izrade rješenja za pametne kamere temeljene na umjetnoj inteligenciji i analizu video sadržaja. Ta će rješenja biti primarno namijenjena njihovim sadašnjim kupcima.

Povezat će Microsoftov sustav u računalnom oblaku Azure sa Sonyjevim senzorom IMX500, koji izvlači korisne informacije iz slika u pametnim kamerama i drugim uređajima.

U japanskoj će korporaciji također razviti i aplikaciju za pametnu kameru koju će pogoniti Azure IoT and Cognitive Services kako bi proširili opseg i mogućnosti video analitike za poslovne korisnike.

Čemu bi takva video analitika mogla poslužiti, pitate se? Pa, primjerice, vlasnici trgovina mogu ju koristiti kako bi pravovremeno otkrili kad je vrijeme za popunjavanje polica ili otvaranje novih blagajni kako bi se kupcima skratilo vrijeme provedeno u čekanju u redu.

U tvornicama i drugim proizvodnim pogonima ovakva bi rješenja mogla poslužiti za otkrivanje mogućih rizika za sigurnost zaposlenih prije no što dođe do ozljede.

Takva rješenja oslanjaju se na prikupljanje podataka pomoću brojnih pametnih kamera na različitim lokacijama poput trgovina, skladišta i distribucijskih centara.

Dosad je jedna od najvećih prepreka za njihovo učinkovitije korištenje bila optimizacija raspodjele računalnih resursa, zbog čega bi rasli troškovi ili potrošnja energije.

U Microsoftu i Sonyju to namjeravaju riješiti tako što će pojednostaviti pristup rješenjima za računalni vid uklapanjem elemenata Auzrea koji počivaju na umjetnoj inteligenciji u senzor IMX500, ali i time što će partnerima omogućiti ugradnju vlastitih modela umjetne inteligencije.

Rad na razvoju ovih rješenja u Microsoftu i Sonyju namjeravaju započeti do kraja ove godine, u suradnji s odabranim partnerima.