MEĐUPLATFORMSKA INTEGRACIJA

Meta gasi razgovore s Facebook prijateljima na Instagramu

05.12.2023 u 12:41

Bionic
Reading

Meta nije rekla zašto, ali krivac je skoro sigurno Zakon o digitalnim tržištima Europske unije

Meta će uskoro ukloniti značajku koja omogućuje razgovor s Facebook prijateljima na Instagramu. Počevši od sredine prosinca, tvrtka će prekinuti međuplatformsku integraciju koju je dodala 2020. Nije navela razlog za to, ali, kako 9to5Google nagađa, iza svega je izbjegavanje regulatornih posljedica u EU.

Najavljena 2019., opcijska međuplatformska integracija zaživjela je godinu dana kasnije, brišući granice između dviju najpopularnijih usluga tvrtke. 'Baš kao što danas možete razgovarati s Gmail računom ako imate Yahoo račun, ovi će računi moći međusobno komunicirati putem zajedničkog protokola, Messengera', izjavila je tada potpredsjednica Messengera Loredena Crisan.

Meta kaže da jednom kada dođe 'sredina prosinca 2023.', više nećete moći započeti nove razgovore ili pozive s Facebook prijateljima s Instagrama. Ako imate postojeće razgovore s Facebook računima na Instagramu, oni će biti dostupni samo za čitanje. Osim toga, Facebook računi više neće moći vidjeti vaš status aktivnosti ili vidjeti potvrde o čitanju. Konačno, svi postojeći chatovi s Facebook računima neće se premjestiti u vašu pristiglu poštu ni na jednoj platformi, piše Engadget.

EU je osmislio Zakon o digitalnim tržištima, usvojen 2022., kao sredstvo odvraćanja nositelja platformi od stjecanja monopolske moći. Ako tvrtka prijeđe prag prihoda, a Europska komisija smatra da je platforma pretjerano dominantna, te joj može dodijeliti maksimalnu kaznu od 10 posto ukupnog globalnog prometa iz prethodne godine.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.