PAMETNE ŽIVOTINJE

Medvjedi se briju, vrane sanjkaju, majmuni rabe iPad…

09.03.2012 u 14:50

Bionic
Reading

Brojna istraživanja u proteklih nekoliko desetljeća pokazala su da su životinje mnogo inteligentnije nego što smo još donedavno mislili

Početkom 20. stoljeća uglavnom se smatralo da su ljudi jedina bića na Zemlji koja znaju koristiti oruđe, računati, rješavati zagonetke i sl. No potom su se nanizala otkrića koja su pokazala da mnoge životinje od ptica do majmuna posjeduju zadivljujuća umijeća. Stručnjaci su tako nedavno otkrili da smeđi medvjedi u Nacionalnom parku Glacier Bay na Aljasci koriste kamenje prekriveno školjkicama poput svojevrsne četke ili britve kako bi se oslobodili viška lišća i nečistoća.

Prema izvješću predstavljenom u časopisu Animal Cognition, to su prve snimke na kojima je zabilježeno tako inteligentno ponašanje ove vrste.

Od ranije je poznato da smeđi medvjedi koriste stabla drveća kako bi se o njih češali, međutim stručnjaci ih nikada ranije nisu vidjeli da koriste oruđe. Budući da žive prilično samotnjački, biolozi su vjerovali da nisu mogli razviti tako sofisticirane vještine.

'Ove životinje imaju relativno veliki mozak u usporedbi sa svojom veličinom, najveći među mesožderima, veći čak i od društvenijih mesoždera kao što su primjerice lavovi', rekao je dr. Volker Deecke s University of Cumbria i pojasnio: 'Postoje mnoge ideje o utjecaju društvenosti na veličinu mozga i kognitivne sposobnosti. Čini se da su medvjedi puno složeniji nego što smo mislili.'

S ovim otkrićem medvjedi su postali peta vrsta sisavaca koja ne pripada skupini primata, a koristi oruđe.

Morske vidre koriste kamenje za otvaranje školjaka, azijski slonovi granama tjeraju muhe, neki dupini spužvama pokrivaju njuške kada traže hranu, a grbavi kitovi koriste mjehuriće zraka kao svojevrsne mreže za hvatanje ribe.

Jedno novo istraživanje pokazalo da je da čimpanze čak imaju svojevrsnu policiju, odnosno neutralne jedinke koje posreduju u slučajevima sukoba i održavaju red u zajednici.