POZNATA IMENA

Među kandidatima za ravnatelja Ruđera i jedan iz SAD-a

14.06.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Na Institutu Ruđer Bošković u ponedjeljak su otvorene kuverte s imenima svih šest znanstvenika koji su se kandidirali za mjesto budućeg ravnatelja naše najveće znanstvene institucije

Svoje kandidature prijavili su predstojnik Zavoda za eksperimentalnu fiziku i član hrvatskog istraživačkog tima u CERN-u Tome Antičić, VD predstojnika Zavoda za fiziku materijala Branko Šantić, Roberto Antolović sa Zavoda za molekularnu biologiju, Benko Miroslav, bivši ravnatelj Hrvatskog šumarskog instituta, Milorad Milun s Instituta za fiziku te Juergen Eckert s Odsjeka za kemiju na Sveučilištu Južna Florida.

Predsjednik Upravnog vijeća IRB-a Đuro Miljanić rekao je za tportal da ovoga puta nije bilo baš nikakvih političkih pritisaka na odabir nasljednika za mjesto koje je ostalo upražnjeno smjenom dr. Danice Ramljak.

'Nije bilo političkog utjecaja, kao što ga nije bilo ni kada se smjenjivala ravnateljica', rekao je dr. Miljanić i dodao: 'Ja sam u svojoj dugoj karijeri podnio ostavke dvjema vladama - jednoj HDZ-ovoj i jednoj SDP-ovoj. Ne bih se prihvatio dužnosti da na mene netko može politički utjecati, a nikada nisam bio niti jesam član neke stranke', rekao je.

Kandidati bi sljedeći ponedjeljak trebali predstaviti svoje programe. Prezentacija će trajati 20 minuta, a potom će biti još 20 minuta vremena za postavljanje pitanja. O kandidatima i njihovim programima mišljenja će dati Natječajni odbor u kojem je troje ruđerovaca i dvoje znanstvenika iz inozemstva. Svoje odvojeno mišljenje dat će i Znanstveno vijeće IRB-a koje ima 30 članova. Ta dva mišljenja potom idu na Upravno vijeće od devet članova koje će donijeti konačnu odluku o izboru, ali je autonomno i ne mora prihvatiti spomenuta mišljenja. Ova procedura mogla bi potrajati do jeseni, no moguće je i da bude odrađena još tijekom ljeta.

Da nije bilo nikakvih pritisaka vlasti te da se sve odvija u demokratskoj atmosferi potvrdili su nam također kandidat Tome Antičić i akademik Vlatko Silobrčić, član Upravnog vijeća IRB-a.

'Političkih pritisaka iz vlasti, odnosno MZOS-a nema', rekao je Silobrčić i dodao: 'Ima različitih struja, ali ne i pritisaka. Svi kandidati imat će iste uvjete. Rekao bih štoviše da za političke pritiske ionako nije vrijeme.'