SUPERAUTOMOBILI ŽENEVE

McLaren ne misli na praktičnost? Pa 570GT ima i dodatni prtljažni prostor!

03.03.2016 u 15:27

Bionic
Reading

Jedan od načina za postizanje veće konkurentnosti u svijetu automobila je i dodavanje prtljažnog prostora. Tko ne vjeruje ovom detalju valja tek usmjeriti pažnju na McLaren i njihov novi model 570GT. Ovaj proizvođač želi povećati praktičnost sportskog automobila dodavanjem kakvih 220 litara prtljažnog prostora

Možda zvuči otkačeno za ovu kategoriju vozila, no u svijetu luksuza bi se ovaj detalj mogao cijeniti - posebno u usporedbi s Porscheovim modelom 911 Turbo. McLaren svoj novi uradak predstavljen u Ženevi naziva najluksuznijim i najpraktičnijim vozilom ikad iz njihovih pogona.

Model 570GT naći će se u ponudi pored modela 540C i 570S Coupe, no GT oznaka sama po sebi govori nešto više o novitetu. Stražnji dio vozila sada krasi stakleni pokrov ispod kojeg se nalazi 220 litara prtljažnog prostora obloženog luksuznom kožom, pored postojećih 150 litara prostora u nosu vozila. Za rubriku vjerovati ili ne, ali ovakva kombinacija donosi više prtljažnog prostora nego ga ima kompaktni Ford Focus.


Stražnji prtljažni prostor nazvan Touring Deck se otvara bočno, radi lakšeg pristupa najdubljem dijelu prtljažnika. Putnici mogu pristupiti prostoru i preklapanjem sjedala. Za još 'rafiniranije iskustvo' u vožnji, McLaren je odlučio u 570GT integrirati i tiši ispušni sustav, dodatnu izolaciju, vrata koja se zatvaraju vrlo lagano, stakleni krov i još mnogo toga. Ovaj model je čak i nešto mekšeg ovjesa za što višu razinu udobnosti. Luksuza ne izostaje, no masa vozila se ujedno i povećala za 37 kilograma u odnosu na Coupe varijantu.

Srce 570GT i dalje čini 3,8-litreni V8 uparen s dva turbo punjača i sedam-stupanjskim prijenosom brzina uz dvije spojke. Do stotke i dalje stiže za 3,4 sekunde, tek mrvicu sporije od Coupe modela. Prve dostave kupcima se očekuju krajem godine, po početnoj cijeni od kakvih milijun i pol kuna.