M-SHOPPING

Mastercard priprema top listu aplikacija za kupovinu

03.10.2014 u 15:19

Bionic
Reading

Kartičarska kuća je na konferenciji World Retail Congress najavila uvođenje jedinstvenog europskog indeksa za detaljno prikazivanje svih javno dostupnih aplikacija za kupnju na mobilnim telefonima pod nazivom Mobile Top App Index

Ovaj indeks koristit će se za pronalaženje najboljih mobilnih aplikacija za kupnju na različitim europskim tržištima i otkriva kako potrošači koriste mobilnu tehnologiju pri kupnji u pokretu. Najbolje mobilne aplikacije za kupnju u Europi u 20 kategorija bit će objavljene na konferenciji Mobile World Congress u ožujku 2015. godine.

Mobile Top App Index će ocjenjivati sve mobilne aplikacije u 36 europskih zemalja. Procjenu aplikacija izvršit će tim Mastercardovih stručnjaka, u bliskoj suradnji s dr. Carstenom Sørensenom, izvanrednim profesorom digitalnih inovacija na Londonskoj školi ekonomije i političkih znanosti.

Prije pokretanja Mobile Top App Indexa provedeno je istraživanje u kojem je traženo mišljenje potrošača o načinu na koji trenutačno koriste mobilne aplikacije pri kupnji.


Više od polovice korisnika pametnih telefona u Europi na svojim uređajima već ima aplikacije za kupnju, pri čemu ih 56 posto redovno i koristi. Korisnici pametnih telefona iz Europe, njih 38 posto, izjavili su kako planiraju koristiti mobilne aplikacije tijekom narednih 12 mjeseci.

Najpopularnije aplikacije za kupnju su one koje omogućuju nadopunu računa na mobilnim telefonima i kupnju različitih medijskih sadržaja. Kupnja u pokretu bilo modnih ili kozmetičkih proizvoda, kao i ulaznica za zabavne, također je postala popularna. Oko 30 posto redovnih korisnika aplikacija izjavilo je kako su koristili ove opcije.

Dok je sigurnost i dalje najveća briga onih koji kupuju preko mobilnih telefona, istraživanje je pokazalo da 60 posto ispitanika češće kupovalo putem mobilnih aplikacija ukoliko bi na taj način uštedjeli novac ili izbjegli razne neugodnosti.

Istraživanje je provedeno tijekom kolovoza ove godine u Češkoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Poljskoj, Rusiji, Španjolskoj, Švedskoj, Turskoj i Velikoj Britaniji. Sudjelovalo je 1050 ispitanika, starih između 18 i 55 godina.