DOĐITE NA RUĐER

Ludo se provedite uz cool znanstvenike i pokuse!

18.04.2013 u 19:48

Bionic
Reading

Znanstvenici instituta Ruđer Bošković ovih su se dana ponovno potrudili pokazati koliko znanost može biti cool, zabavna i korisna i svim posjetiteljima priredili pravu obrazovnu avanturu

Još jednom su na tri dana širom otvorili vrata posjetiteljima od devet do devedeset. Četvrtak i petak uglavnom su namijenili učenicima i profesorima, a subotu građanstvu. Organiziran je niz od 30-ak zanimljivih predavanja, pokusa i radionica na kojima se na popularan način prilagođen djeci, srednjoškolcima i laicima može doznati cijelo obilje informacija koje čovjeka u svijetu znanosti mogu zanimati (pogledajte video dolje).

Tako se primjerice na jednom od čak 17 punktova može saznati zašto starimo, kako krajevi naših kromosoma poznati kao telomeri određuju koliko čemo živjeti i kako se taj proces može usporiti. Na drugom je moguće otputovati 50.000 godina u povijest i doznati kako se analizom ugljika 14C utvrđuje starost arheoloških nalaza i fosila. Na istom mjestu ruđerovci demonstriraju i što se zbiva s cvijećem i drugim stvarima kada se urone u tekući zrak rashlađen na oko -200 stupnjeva. Na jednom je punktu moguće naučiti kako se i zašto ioni u Van de Graaff generatoru pri naponu od nekoliko milijuna volti ubrzavaju na 10-ak posto brzine svjetlosti i doživjeti kako se diže kosa na glavi od visokog elektrostatičkog naboja. Posebna ovogodišnja poslastica stigla je iz IRB-ove podružnice u Rovinju - dva akvarija sa slanom vodom i različitim jadranskim morskim organizmima.

Od interesa Ruđer 'puca po šavovima'

Organizatori kažu da je posjet najavilo oko 3.000 učenika iz 90 škola iz cijele Hrvatske, a Institut je osigurao 120 vodiča volontera. Interes je toliko velik da su 10-ak škola čak morali odbiti jer su prekapacitirani. Zbog toga u posljednje vrijeme sve više razmišljaju da slične projekte organiziraju češće.

Glasnogovornica IRB-a Petra Buljević Zdjelarević kaže da je jedno od mogućih rješenja da Institut proširi suradnju sa centrom ZEZ koji na Velesajmu planira pokrenuti veliki interaktivni znanstveno-zabavni muzej, jedinstven u ovom dijelu Europe. Tako bi Zagreb dobio izuzetno vrijednu turističko-edukativnu atrakciju. ZEZ centar je već osigurao mjesto na listi Ministarstva turizma, a IRB-ov doprinos trebao bi postati ZEZ+.

Učenicima nije teško putovati desetak sati

Pirati u knjižnici

U Institut su danas uz brojne osnovne i srednje škole iz Zagreba i okolice potegnuli čak i učenici i profesori iz Pule.

Nastavnica fizike na Pulskoj gimnaziji Eva Ravnić kaže da u Puli nema ništa slično pa često putuju u Trst, Rijeku i Zagreb kako bi učenici stekli dojam o funkcioniranju velikih znanstvenih institucija. Nije im, kaže, bilo teško voziti se autobusom do Zagreba. 'Štoviše učenici su si sami platili putovanje, toliko ih zanima. Već i na prvi pogled impresionirani su, kako velikim gradom, tako i ugođajem kampusa na Institutu', rekla je mlada profesorica koja je ujedno i vrlo uspješna vaterpolistica, vratarka.

U knjižnici Instituta osnovnoškolce su zaskočile 'Piratice s IRB-a' i pokazale im kako nije neophodno krasti na Internetu da bi se zabavili i obrazovali jer postoji cijelo more sadržaja, pa i igrica, koji su besplatni (slika desno).

Ruđer su posjetili i učenici Osnovne škole Montessori u Zagrebu koji redovno dolaze na Otvorene dane. 'Došlo je oko pedeset posto učenika, svi stariji razredi', rekla je profesorica engleskog Marija Fernežir. 'Naša djeca već od prve godine uče osnove fizike, kemije i biologije tako da im je ovo izvanredna prilika da vide nešto uživo', dodala je.

Zbog male greške nisu dobili sredstva MZOS-a

Jedna od ključnih osoba u organizaciji Otvorenih dana, dr. sc. Vlasta Mohaček Grošev iz Laboratorija za molekularnu fiziku, kaže da su ove godine sve napravili samo uz pomoć sponzora.

'Prošle godine je resorno ministarstvo po prvi put objavilo natječaj za popularizaciju znanosti. Mi smo se prijavili, međutim, sredstva nismo dobili zbog tehničke pogreške, zato što smo u kućicu upisali 2013. godinu, a ne 2012, jer su Otvoreni dani planirani za ovu godinu. Nadamo se da ćemo na ovogodišnjem natječaju dobiti nešto kako bismo pokrili sve troškove', rekla je Mohaček Grošev i dodala: 'Imali smo namjeru sve snimiti i pohraniti na server. To su toliko zanimljiva predavanja da bih i ja sama voljela gledati i slušati. Ne može svaka škola doći u Zagreb. Tražili smo stoga prikladnu video opremu. To je bila ideja naše prijave.'

Jedan od voditelja u projektu fizičar dr. sc. Saša Ceci kaže da su učenici najviše oduševljeni onim predavanjima i pokusima koje su bez problema razumjeli, pa se trude da sve bude jasno, uzbudljivo i živo predstavljeno.

Na Otvorenim danima također možete doznati kako se upisati u Ljetnu školu znanosti u Požegi, 10-dnevni znanstveni kamp, kakve u razvijenim zemljama ima gotovo svaki bolji koledž ili sveučilište, a u kojem učenici u bliskoj suradnji sa znanstvenicima mogu neposredno doživjeti draži znanstvenoistraživačkog rada. Cijena je prava sitnica.

Više informacija o programu Otvorenih dana možete saznati na ovom linku, a ako učenicima nije teško putovati iz Pule, malo je razloga da Ruđer u subotu ne posjete svi Zagrepčani koji vole znanost!