ELEGANTNA PLOČICA

LG Mini je maksimalno simpatičan

17.05.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Najnoviji pripadnik LG-jeve obitelji mobitela dolazi nam pod oznakom GD880, no njegov jednostavniji, kodni naziv, glasi Mini. Odlično mu pristaje jer je doista kompaktan, no bez ustupaka eleganciji

Već smo navikli da LG u svojoj ponudi mobitela uvijek ima elegantne modele, tako da s mobitelom LG GD880 Mini uopće nismo iznenađeni. Uređaj je izuzetno jednostavnog dizajna, no zadržavajući dozu elegancije.

Dimenzije LG Minija iznose 102 x 47.6 x 10.6 milimetara, a teži 99 grama. Prilično je kompaktan, no unutar sebe sadrži znatnu količinu dodataka i mogućnosti kojih se ne bi posramili ni neki 'ozbiljniji' pametni telefoni. LG Mini omogućuje pristup društvenim mrežama Twitter i Facebook preko pripadajućih aplikacija i pristup Googleovim servisima poput Mapsa ili Gmaila

Sve 'društvene dodatke' moguće je smjestiti na neku od radnih površina kako bi im jednostavnije pristupali. LG je u posljednju inačicu korisničkog sučelja S-Class UI, jednako kao i u ranije varijante, ugradio tri radne površine, od kojih je svaka rezervirana za određeni segment mogućnosti uređaja.

LG Mini hvali se mogućnošću multitaskinga, istovremenog korištenja nekoliko različitih aplikacija, no ovoj činjenici moramo uputiti zamjerku. Iako je prisutan, multitasking ne omogućuje istovremeno korištenje baš svih aplikacija. Korisnicima nije omogućeno istovremeno korištenje aplikacija za Facebook i Twitter, a što je mogućnost koju smo očekivali.

Zaslon uređaja stvarno je odličan. Kapacitivan je, dijagonale 3,2 inča koja smješta razlučivost 480 x 854 piksela. Podržava multi – touch, a premazan je slojem koji štiti od ogrebotina. Nešto je slabija vidljivost u uvjetima jake sunčeve svjetlosti, no od ove boljke nije cijepljen gotovo ni jedan dostupan uređaj. Prikaz na zaslonu stvarno je impresivan i gledanje video isječaka sa servisa YouTube ili samostalnih DivX/XviD datoteka doista je užitak.

Prednja strana uređaja ne sadrži ni jednu jedinu hardversku tipku, a svim mogućnostima upravlja se preko zaslona. Od ostalih, LG je u ovog mališana ugradio tek tipke za namiještanje glasnoće uređaja te tipku za gašenje, odnosno paljenje. Sve bočne stranice 'obučene' su u metalizirani okvir koji samo dodatno doprinosi eleganciji samog uređaja.

Jedna strana uređaja sadrži i utor za memorijske kartice microSD s pripadajućim poklopcem, a zanimljivo je da je karticu moguće umetati ili vaditi dok je uređaj upaljen.

Softverska podrška za upravljanje multimedijom neće razočarati ni jednog korisnika, bilo da želi reproducirati video, glazbu ili jednostavno pregledavati galerije fotografija snimljenih mobitelom LG Mini. Za snimanje fotografija zadužena je pet megapikselna kamera koja omogućuje snimanje pristojnih fotografija; upravo onakvih kakve bi i očekivali od jednog mobitela.

Ako nečega ne nedostaje LG Miniju to je povezljivost – prisutni su USB, Bluetooth, WiFi te podrška za 3G. Jednako tako LG Mini prvi je mobilni uređaj koji za brže i stabilnije iskustvo pregledavanja interneta koristi LG-jev preglednik Phantom, kompatibilan sa standardom HTML 5.

LG je predstavljanjem mobitela Mini ponovo odradio dobar posao. Uređaj će zadovoljiti sve korisnike koji žele maksimalnu povezljivost te pristup društvenim mrežama i internetskim servisima u pokretu, bez potrebe za nabavom snažnijih uređaja kategorije 'pametnih telefona'. Jednako tako LG Mini izgleda bezobrazno dobro, tako da će zadovoljiti sve korisnike željne modnog telekomunikacijskog uređaja.

SPECIFIKACIJE:

LG Mini (GD880)

Dimenzije: 102 x 47.6 x 10.6 milimetra
Težina: 99 grama
Zaslon: kapacitivni TFT, 3,2 inča, 480 x 854 piksela, akcelerometar za automatsko zakretanje zaslona
Poruke: SMS, MMS, e-mail
Prijenos podataka: 3G, WLAN, Bluetooth, USB
Memorija: 330MB, proširivo microSD karticom
Kamera: pet megapiksela (2560 x 1920 piksela), automatski fokus
Preglednik: WAP 2.0/xHTML, HTML
FM radio: da, RDS
GPS: da, A-GPS
Ugrađena baterija: Li-Ion 1000 mAh
Maksimalno vrijeme na čekanju: 330 sati
Maksimalno vrijeme razgovora: do sedam sati
Cijena: oko 3.500 kuna
Ustupio: LG