KORISNI SAVJETI

Kupnja novog prijenosnog računala

  • Autor: G. M.
  • Zadnja izmjena 30.11.2008 18:16
  • Objavljeno 30.11.2008 u 10:00
cura laptop

cura laptop

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva a

Prijenosnici su in: lakše ih je smjestiti u mali stan, lakše ih je prenijeti na drugu lokaciju, a sada više nisu ni tako jako skupi. Samo, prilikom kupnje treba pripaziti na neke sitnice, ovisno o vašim željama i mogućnostima

Prijenosna računala zadnjih nekoliko godina uzimaju maha, a od ove godine se očekuje da bude godina prijenosnika, točnije da se proda više prijenosnika nego stolnih računala. Hoće li se to dogoditi, ostaje nam vidjeti u poslovnim izvještajima kada godina završi, no taj podatak i nije toliko bitan: važan je trend kupnje prijenosnih računala koji utječe na njihovu cijenu i bogatstvo ponude.

Prije kretanja u dućane, najvažnije je definirati za što će služiti prijenosno računalo jer o tome će ovisiti prvenstveno njegova cijena, ali i uspješnost kupnje te zadovoljstvo korištenja računalom. Računala za surfanje internetom i uredske poslove (Office aplikacije) bit će bitno jeftinija od računala na kojima će se obrađivati fotografije ili video, ali će u isto vrijeme obrada videa ili fotografija biti prava muka na preslabom računalu.

Podijelili smo prijenosna računala u nekoliko osnovnih kategorija prema njihovoj namjeni i pripadajućoj cijeni te navodimo na što treba pripaziti kod kupnje.

Prijenosnici za osnovni uredski rad i pristup internetu

U najjeftiniju kategoriju spadaju prijenosnici namijenjeni lakim uredskim poslovima poput obrade tekstova, rada na tabličnim kalkulatorima i pregledavanja internetskih stranica. Kod takvih računala se ne pazi na masu i mogu imati dosta slabije performanse. Najčešće se u njih ugrađuju slabiji i jeftiniji procesori, nešto manje memorije, integrirani grafički čipovi i prosječne baterije. Nažalost, većina prijenosnika iz ove kategorije ima dosta loše tipkovnice iako će tipkanje na njima biti najčešća radnja, pa na to treba obratiti pozornost prilikom kupnje. Postoji dovoljno modela koji imaju vrlo dobre tipkovnice. Nabavna cijena ovih računala počinje na 3.000 kuna i trebala bi završiti na 4.500 kuna, jer se toliko isplati dati za računalo ove kategorije.

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

 

Opća kućna upotreba

Prijenosnici za opću upotrebu u kućnim uvjetima se nastavljaju na osnovne prijenosnike, od njih se jedino traži nešto više memorije, što veći tvrdi disk, što više USB priključaka i, po mogućnosti, TV izlaz. Ova računala će obavljati isti posao kao i osnovni prijenosnici, s time da će se u njih skladištiti fotografije, a ponekad će morati pokrenuti neki film ili seriju. Posebnu pozornost treba obratiti na količinu memorije ugrađene u ove prijenosnike, pogotovo ako dolaze s operativnim sustavom Windows Vista. U slučaju da imaju jedan gigabajt memorije ili manje, svakako preporučamo nadogradnju. U slučaju da računalo nema dovoljno memorije, nije potrebno tražiti drugi model, već je dovoljno dokupiti dodatnu memoriju i zamoliti trgovinu da je ugradi u prijenosnik. Njihova cijena počinje već na oko 3.000 kuna, a ne isplati se platiti više od 4.500 kuna za jedno takvo računalo.

Poslovno računalo

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

 

Poslovna računala zahtijevaju malo više snage i ne mogu se zadovoljiti oslabljenim procesorima i manjom količinom memorije. Preporučamo odabir onih sa zasebnom grafičkom karticom, ali tek ako se posao sastoji od grafički intenzivnih operacija. Kod poslovnih računala je vrlo vjerojatno da će često biti nošena, stoga je potrebno gledati i njihovu masu, prosjek u ovoj klasi je oko dva i pol kilograma. Korisnici koji će svaki dan nositi svoje računalo trebali bi gledati da im masa bude ispod dva i pol i bliže dva kilograma. Neki proizvođači imaju praksu stavljanja reflektivnih ekrana na svoje prijenosnike. Kontrast i prikaz boja zna biti kvalitetniji na takvim ekranima, ali je na njima nemoguće raditi kada je izvor svjetla iza korisnika, pa mi preporučamo da izbjegavate takve ekrane na računalima koja se često nose i postavljaju na improvizirana radna mjesta.

Osim poslovnih ljudi, prijenosnici u ovoj kategoriji će odgovarati i studentima, ponajviše zbog njihove prenosivosti i snage. Ako studij nije usko vezan u rad na računalima, poslužit će i računalo za opću kućnu upotrebu, ali treba imati na umu da ona imaju veću masu. Poslovni prijenosnici stoje od 6.500 kuna naviše, gornje granice nema.

Računalo za igranje i multimediju

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

 

Najskuplji prijenosnici su oni na kojima se može igrati najnovije igre. U svrhu performansi gotovo je u cijelosti žrtvovana prenosivost i takva računala dosežu masu od pet kilograma i više. Igrači bi trebali birati računala sa snažnim grafičkim karticama koje će prepoznati po istim imenima kao i ona za stolna računala, samo s oznakama Go ili Mobile. Korisnici koji žele nabaviti prijenosnik više orijentiran na multimediju trebali bi gledati da on ima velik broj USB priključaka, eventualno TV prijamnik, Blu-ray optički pogon te dovoljnu količinu video memorije (128 MB i više).

Veliki diskovi, puno memorije, veliki monitori i jaki procesori te neograničen vijek trajanja baterije zaštitni su znak ove kategorije prijenosnika, uz iznimno visoku cijenu. Cijene će se kretati od 10.000 kuna naviše, s time da je manji broj modela dostupan za cijenu bližu 10.000 kuna.

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

 

Super prijenosna računala

U kategoriju super prijenosnih računala ubrajamo ona kojima su najvažnije osobine masa i dimenzije, s time da moraju biti što manji, čime računalo postaje sve pogodnije za transport. Ova kategorija računala je oduvijek spadala među najskuplje, ali odnedavno više nije. Asus je sa svojim Eee PC-jem započeo revoluciju i sada ga slijedi velik broj proizvođača. Trenutačno je kod nas, osim Asusa, prisutan samo HP u kategoriji malih i jeftinih. Asusova mala računala su jeftinija, ali i slabija od HP-ovih, pa izbor između ta dva proizvođača nalaže potreba za performansama.

Korisnici koji trebaju jače performanse od jeftinih ultra prijenosnika neka se spreme izdvojiti popriličnu sumu novca za svoje računalo, a prilikom odabira neka paze na masu računala, da ne bude veća od 1,5 do 1,8 kilograma. Jeftini super prijenosnici stoje od 2.500 do 5.000 kuna, a za nešto izvan te kategorije trebat će odvojiti 11.000 kuna i više.

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

 

Operativni sustav

Većina prijenosnih računala se isporučuje s operativnim sustavom, u 99 posto slučajeva radi se o jednoj od verzija Microsoftovih Windowsa. Planirate li koristiti Windowse kao operativni sustav na svom računalu, toplo preporučamo da ih kupite, u verziji koju želite ili trebate, s prijenosnim računalom. Prednosti takve kupnje su višestruke. Prva je da će u takvom paketu operativni sustav koštati značajno manje nego u maloprodaji, a druga je da je proizvođač prijenosnog računala sigurno pripremio sigurnosne kopije prve instalacije računala sa svim driverima na mjestu te uključio softver za jednostavno osvježavanje operativnog sustava i drivera.

Prilikom kupnje, pametno bi bilo informirati se o točnim uvjetima garancije prijenosnika i dostupnosti servisa u Hrvatskoj - za vrlo male razlike u cijeni neki modeli nude bitno dulju garanciju u slučaju kvara. Kvarovi na prijenosnicima znaju biti vrlo skupi za popravak jer je zbog načina na koji su takva računala sklopljena dosta komponenti spojeno s matičnom pločom.

Posljednji savjet koji ćemo vam dati jest taj da ne čekate nešto fenomenalno što je proizvođač najavio za sljedećih šest mjeseci jer će tada opet biti najavljen noviji model s još boljim mogućnostima, a vi ste sebi uskratili mjesece korištenja računala. Čekanje nečega novog i jeftinijeg nema smisla, prijenosnik kupite u onda kada vam treba.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi