NEPOPRAVLJIV JE

Kralj spama završio u zatvoru; dobio i kaznu 310.000 dolara

16.06.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Sanford Wallace osuđen je na 2,5 godine zatvora, a mora platiti i 310.629 dolara odštete. Što je sitniš u usporedbi s ukupnim iznosom kazni koji mora platiti

Sanford Wallace, samozvani Kralj spama odgovoran za hrpetine spam poruka na Facebooku, odležat će 2,5 godine iza rešetaka.

Tijekom 2008. i 2009. godine Wallace je zasipao ljude poveznicama na vanjska web odredišta putem kojih je krao njihove podatke za logiranje i preuzimao popise njihovih prijatelja, pa potom počeo i nih zasipati spamom. Kako bi izvršio svoj plan, nekoliko puta je pristupio Facebookovoj računalnoj mreži.

Sveukupno je odgovoran za 27 milijuna spam poruka odaslanih na najvećoj svjetskoj društvenoj mreži. Ako ste tijekom spomenutog razdoblja primili sumnjivu neželjenu poruku, vjerojatno je stigla od njega.


Wallace je priznao krivnju za prijevaru i povezane aktivnosti u vezi s e-poštom te nedolično ponašanje u kolovozu 2015. Tužiteljstvo je od suda zatražilo kaznu u trajanju 36 mjeseci, a i odrezane su mu kazne u vrijednosti milijardu dolara, koje snage reda i zakona nisu uspjele naplatiti. Sud mu je naložio plaćanje 310.629 dolara ovog puta.

Wallace se spamom bavi već desetljećima. Počeo je s lažnim porukama telefaksom još 1991. godine. Tužili su ga Facebook, MySpace, AOL i mnogi drugi.

Više:Engadget