STIŽE NOVA GENERACIJA

Kraj jedne ere: Prisjetili smo se najboljih ekskluziva koje smo zaigrali na PlayStationu 4

15.11.2020 u 17:58

Bionic
Reading

Dolaskom novog PlayStationa 5, PlayStation 4 službeno postaje 'starijom konzolom'. Pobrojali smo ekskluzivne naslove koji su prošlu generaciju Sonyjeve konzole učinili jednom od najboljih dosad

PlayStation 5 uskoro dolazi i do nas, čime neslužbeno završavamo trenutnu eru konzola - konzole 'sljedeće generacije' postaju konzolama 'ove generacije', a svi dosadašnji uređaji u idućih će godinu ili dvije otići u mirovinu. Na oduševljenje svih gejmera, novi PlayStation i Xbox kompatibilni su s prošlom generacijom igara, što znači da ćemo skoro sve poznate igre zaigrati na novom hardveru.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Sony

Unatoč svemu ovome, valja naglasiti da je PlayStation 4 imao jednu od najuspješnijih, nazovimo ih tako, karijera u povijesti Sonyjeva biznisa s konzolama. Prošla generacija je u startu imala prednost pred konkurencijom te je zahvaljujući podršci brojnih developera uspjela zabilježiti generacijsku dominaciju. Ovo se, među ostalim, jako reflektiralo i na ponudu ekskluzivnih igara koje su definirale eru PlayStationa 4.

Uostalom, što će vam konzola ako na njoj nema izvrsnih igara?

God of War

Izvor: Društvene mreže / Autor: Sony

Najupečatljiviji nastavak franšize o agresivnom Spartancu koji odbija pokleknuti pred bogovima u posljednjem nastavku istražuje i Kratosovu humanu stranu dok odlazi u novi teatar bogova, zamijenivši grčki panteon nordijskim. Posljednji nastavak God of Wara u priču uvodi i njegovog sina, a svemu dodaje zdravu dozu nanovo osmišljenog vizualnog identiteta. God of War za PS4 je puno više od još jedne akcijske igre, o čemu svjedoči i njegov kultni status među PS4 naslovima.

Uncharted 4: A Thief's End

UNCHARTED 4: A Thief's End (5/10/2016) - Gameplay Trailer

Naughty Dog se u više navrata pokazao kao kompanija koja može proizvesti spektakularne akcijske naslove i četvrti Uncharted samo to potvrđuje. Riječ je o revitaliziranoj priči o kradljivcu artefakata dobrog srca koji se vraća iz mirovine kako bi spasio život posrnulom bratu. Priča, naravno, uključuje zdravu dozu jurnjave automobilima, eksplozija, pucnjave i naravno - platformskih eskapada koje, makar već viđene, na vizualno upečatljiv način dočaravaju još jedan u nizu izvrsnih akcijsko-avanturističkih naslova za PS4.

Horizon: Zero Dawn

Horizon Zero Dawn | Aloy's Journey | Exclusive to PS4

Nakon što smo već navikli na Guerilla Gamesovu više ili manje uspješnu seriju igara Killzone (čiji je drugi nastavak jedna od naših omiljenih igara za PS3), razvojni tim iznenadio nas je nečim potpuno novim. Akcijska avantura Horizon: Zero Dawn smještena je u postapokaliptični svijet čijom divljinom haraju mehanički dinosauri dok ljudi tehnologiju uglavnom povezuju s misticizmom. U ulozi glavne junakinje Aloy pokušavate otkriti tajnu iza korupcije koja proždire mehaničke zvijeri te usput naučiti loviti ih, nadmudriti i u nekim slučajevima okrenuti na svoju stranu. Horizon je akcijska avantura u maniri Assassin's Creeda i Far Crya okićena neobičnom pričom, sjajnim dizajnom kreatura i glavnim likom s kojim se vrlo lako identificirati.

Persona 5

Izvor: Društvene mreže / Autor: Atlus

Obožavatelji RPG igara na PlayStationu 4 na svoju listu omiljenih naslova vrlo često stavljaju Personu 5, i to s razlogom. Riječ je o iznimno pristupačnom japanskom RPG-u okićenom fenomenalnom glazbom, zanimljivim likovima i intrigantnim urbanim okružjem karakterističnim za serijal. U igri preuzimate kontrolu nad skupinom koja uz pomoć specijalnih moći ulazi u umove zlih moćnika i nastoji promijeniti njihovu osobnost doslovno se boreći protiv njihovih unutarnjih demona. Ako tražite izvrstan japanski RPG za PS4, nećete previše promašiti.

Bloodborne

Bloodborne - foršpan

From Software je u svim svojim naslovima bar malo koketirao s kozmičkim užasom posuđenim iz brojnih pisanih djela H. P. Lovecrafta. Bloodborne, za razliku od tih naslova, otpušta sve kočnice te glavom uskače u svijet mrtvih božanstava, izvandimenzijskih aberacija i užasa koji vrebaju ulicama gotičkog grada Yharnama. Stavlja vas u čizme lovca na čudovišta i uz prepoznatljiv Fromov vizualni storytelling kroji priču kao malo koji drugi naslov na PlayStationu 4. Igra je, bez okolišanja, sumanuto teška, kao i svi ostali Fromovi naslovi, no na isti način, makar uz puno dinamičniju borbu - pruža velik užitak kada konačno pobijedite protivnika koji vas je nekoliko puta zubima i kandžama poslao na ekran za učitavanje pozicije.

Marvel's Spider-Man

Izvor: Društvene mreže / Autor: Insomniac

Marvelov Spider-Man jedna je od najvažnijih igara ere PlayStationa, ne samo zato što na vrlo dobar način uprizoruje jednog od najpopularnijih superheroja na svijetu, već zato što se radi o jako dobro dizajniranoj igri. Riječ je o sandbox uživanciji u New Yorku koja ostaje vrlo vjerna originalnom stripu, nudi fantastičan osjećaj brzine i dinamike te uprizoruje ekspertizu po kojoj je Insomniac Games najpoznatiji. Ako volite sandbox igre i dinamičnu borbu prsa o prsa pomiješanu sa šuljanjem, istraživanjem i akrobacijama - ne tražite dalje.

Ghost of Tsushima

Izvor: Društvene mreže / Autor: Sucker Punch

Takozvani labuđi pjev PlayStationa 4 nedvojbeno je jedan od, ako ne i najbolji naslov koji smo igrali na četvrtoj 'plejci'. Ghost of Tsushima je predivno ljubavno pismo japansko-talijanskom mišungu vesterna i samurajskog filma, prožeto solidnom pričom, zaraznim mačevanjem i velikim bogatstvom istraživih krajobraza. Ne radi se o najljepšoj ni najbolje pisanoj igri za PlayStation, već jako dobro zaokruženom paketu koji, makar nije savršen, igraču daje ono što velik broj modernih igara promašuje - destiliranu i izvrsno balansiranu digitalnu zabavu zbog koje i mnogi stariji gejmeri rado primaju DualShock 4 u ruke.