NOVITETI

Korištenje dronova u civilne svrhe će se udvostručiti

06.12.2015 u 08:19

Bionic
Reading

Teamnet Hrvatska planira postati jedan od vodećih sistem integratora kod nas uz pomoć sustava bespilotnih letjelica Hirrus

Napredni integrirani sustav bespilotnih letjelica (UAV) može pokriti velike površine u kratkom roku, snimajući i izravno prenoseći tijekom dana ili noći slike u stvarnom vremenu visoke rezolucije sa zemlje, i u nepovoljnim vremenskim uvjetima.

'Globalna komercijalna uporaba sustava bespilotnih letjelica trenutno se bazira na aplikacijama koje pomažu raznim industrijama. Ove će tehnologije u sljedećih pet godina naći primjenu u poljoprivredi, energetici, komunalnim djelatnostima, rudarstvu, graditeljstvu, tržištu nekretnina i ostalim ključnim industrijama.

Iako su do sada glavni korisnici bile vojne agencije, zamah uzimaju komercijalni korisnici i javne službe, koje će i dalje nastaviti rasti i do 2020. godine gotovo se udvostručiti', smatra Florin Hoinarescu, generalni direktor Teamnet Hrvatska.

Teamnet integrira sustave UAV s informacijskim sustavima pružajući podatke prikupljene iz zraka u stvarnom vremenu. Tvrtka je aktivno uključena u istraživanje i kontinuirani razvoj novih, poboljšanih funkcionalnosti na ovom području.

Njihov sustav Hirrus u upotrebi je u Rumunjskoj i Srbiji u različitim industrijama kao što su poljoprivreda, hitna pomoć, urbani razvoj, nadzor granice i nekretnina.


Sastoji se od tri bespilotne letjelice, kontrolne postaje na zemlji, terminala podatkovne veze na zemlji i lansirne rampe s tri različita senzora (kamera za dnevno snimanje, termovizijska kamera i foto kamera visoke rezolucije). Drugi senzori, kao što su spektralne kamere, dostupne su kao dodatna oprema.

Bespilotna letjelica ima oko tri sata autonomije, a ovisno o nošenom teretu, može postići brzinu veću od 110 km/h. Kamera snima slike visoke razlučivosti, stvarajući slike s rezolucijom od 5-10 cm/piksela.

Teamnet je ured u Zagrebu otvorio 2014. godine. Od tada su se, između ostalog, bavili pružanjem Java usluga za APIS-IT i isporukom softverskih komponenti za Ministarstvo vanjskih poslova (u konzorciju s IN2).

'Teamnet Hrvatska uglavnom cilja na civilne programe, jer vjerujemo kako UAV može donijeti puno koristi upravo civilnom sektoru, od podrške javnim službama, spašavanju života, i mogućnosti mnogo preciznijih i bržih izvršenja zadataka u području katastra, zemljišnih knjiga i mapiranja', kaže Hoinarescu.