NOKIA E5

Konzervativni mobitel za poslovnjake

  • Autor: G. M.
  • Zadnja izmjena 27.10.2010 17:00
  • Objavljeno 27.10.2010 u 13:08
Nokia E5 naslovna

Nokia E5 naslovna

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nokia

Nokia novim modelom E5 cilja na poslovne korisnike, prvenstveno na one koji su imali dobro iskustvo s nekoć vrlo popularnim modelom E71

Nokia E5 se nastavlja na uspjeh postignut Nokijom E71. U oba slučaja se radi o formi poznatoj s uređaja BlackBerry koju je Nokia prilagodila svojim potrebama. Prilagodba je uključila vrlo kvalitetno i tanko kućište te dodavanje tipaka za što lakše korištenje operativnog sistema Symbian te kvalitetne tipkovnice. U vrijeme kada se pojavio E71 je postigao izvanredan uspjeh, pogotovo u poslovnoj zajednici. Dobrim dijelom je za to bila zaslužna već spomenuta izvrsna tipkovnica koju su korisnici elektronske pošte intenzivno koristili. Nakon E71 izdano je nekoliko nasljednih modela s većim ili manjim uspjehom, a najnoviji među njima je E5.

Nažalost, Nokia, bez obzira na proteklo vrijeme, nije podigla rezoluciju ekrana kod mobilnog telefona E5 u odnosu na E71. Točnije, E5 ima ekran istih svojstava kao i E71, razlučivosti 320 x 240 piksela s prikazom 262 tisuće boja. To je sasvim dovoljno za povremeno pregledavanje internetskih stranica i čitanje i pisanje elektronske pošte, no da nas je oborilo s nogu - nije.

Upravljanje elektronskom poštom je jedna od najjačih strana ovog mobilnog telefona, koji korisniku nudi konfiguriranje i korištenje do deset e-mail adresa. Nažalost, mali ekran donekle ometa funkcionalnost GPS navigacije koju Nokia nudi besplatno (Ovi Maps) na svojim novijim pametnim telefonima. Zaključit ćemo da E5 neće zamijeniti samostalni navigacijski uređaj, ali će poslužiti u hitnim situacijama.

Podrška za prijenos podataka je izvrsna, podržane su brzine do 10,2 Mbit/s pri preuzimanju podataka i 2 Mbit/s pri slanju podataka. U dometu WiFi mreža E5 će se na njih spojiti putem 802.11 b/g adaptera.

Nokia

Nokia

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nokia

Tipkovnica ugrađena u ovu Nokiju je vrlo dobra, sasvim na tragu svojih prethodnika, pa ni pisanje dužih poruka neće biti problem. Ugrađena kamera izrađuje fotografije razlučivosti pet megapiksela, no kvaliteta nije na visini na koju smo navikli kod modernih multimedijalnih telefona.

Sve u svemu, s prosječnom kamerom, bez ekrana osjetljivog na dodir i sa zastarjelim Symbianovim sučeljem E5 se doima pomalo zastarjelo, no zbog svojih dobrih strana će bez problema pronaći publiku među poslovično konzervativnim poslovnim korisnicima.

Dobro: Funkcionalnost, upravljanje elektronskom poštom, besplatna GPS navigacija, cijena, trajanje baterije.
Loše: Zastarjelo sučelje, mali ekran.

SPECIFIKACIJE
Nokia E5
Radne frekvencije: 850/900/1800/1900/UMTS/HSDPA
Tip ekrana: 262K boja
Veličina ekrana: 320 x 240
Memorija: 250 GB + microSD (2GB)
Dimenzije: 115 x 59 x 13mm
Masa: 126g
Vrijeme razgovora: 5,5 h
Vrijeme na čekanju: 670 h
Ugrađena kamera: 5 megapiksela
Komunikacija: Bluetooth, WiFi
Prijenos podataka: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA
E-mail klijent: Da
Cijena: 2.100 kn
Ustupio: Nokia
www.nokia.com

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi