POKAZALO ISTRAŽIVANJE

Klinci mnogo bolji u školi kada se zabrane pametni telefoni

21.05.2015 u 07:21

Bionic
Reading

Nove tehnologije donose i nove probleme. Današnji klinci u školama su slabo fokusirani na zadaće i predavanja, a misli im lutaju po društvenim mrežama, mobilnim igrama i komuniciranju s drugima preko pametnih telefona. Kada se ti uređaji izuzmu iz računice, djeca u testovima ostvaruju značajno bolje rezultate, pokazala je jedna londonska studija

'Otkrili smo da je utjecaj zabrane pametnih telefona u školama ekvivalentan dodatnom satu u školi tjedno, tj. povećanju školske godine za pet dana', izjavili su istraživači Richard Murphy i Louis-Philippe Beland.

Autori istraživanja su analizirali 91 školu u Velikoj Britaniji, a posebnu pažnju su obratili na izmjene školskih pravilnika od 2001. godine naovamo. Ukupno je obuhvaćeno 130 tisuća učenika, a analizirani su rezultati nacionalnih ispita koje se polaže sa 16 godina starosti.


Nakon početka zabrane korištenja pametnih telefona, općeniti rezultati učenika su se poboljšali za 6,4 posto, no stvar je bila još izraženija kod ispodprosječnih učenika - njihovi prosječni rezultati su skočili za 14 posto. Iako će neki reći kako je 'otkrivena topla voda', ovo je jedan od jasnih znanstvenih pokazatelja koliki je utjecaj mobilnih tehnologija na mlade - barem kad je posrijedi obrazovanje.

Za razliku od nekih svojih kolega, Murphy i Beland smatraju kako njihovo istraživanje zapravo ne pokazuje da bi trebalo ograničiti tehnologiju - posebno u smislu obrazovanja. Istraživanje će se nastaviti razvijati i koristiti u mogućim budućim implementacijama tehnologija u obrazovanje.

Via CNN