ELEKTRIČNA OFENZIVA

Kinezi žele svoje brendove među top deset globalne autoindustrije do 2025. godine

29.04.2017 u 08:37

Bionic
Reading

U planu koji je predstavilo kinesko ministarstvo industrije i informacijske tehnologije navodi se da će fokus biti na električnim vozilima

Kinesko ministarstvo industrije i informacijske tehnologije predstavilo je plan razvoja automobilske industrije do 2025. godine, u kojem se kao jedan od primarnih ciljeva navodi to da tamošnji proizvođači na tržište izbace 35 milijuna osobnih vozila godišnje, prenosi Reuters.

U odnosu na prošlu godinu to je povećanje od deset milijuna primjeraka godišnje, a konteksta radi, Njemačka, koja je jedna od prvih asocijacija na automobilsku industriju, prošle godine proizvela je 5,7 milijuna auta. No važno je razlučiti to da se ovdje radi o proizvodnji na teritoriju jedne države, pa se tako u kinesku proizvodnju ubrajaju i svi automobili koje proizvedu npr. njemački i francuski proizvođači.

Osim što je Kina najveći proizvođač, ona je najveće svjetsko tržište automobila, a u objavljenom planu ministarstvo industrije i informacijske tehnologije navodi cilj da broj elektrificiranih vozila (plug-in hibrida i automobila koje pogoni samo struja) proizvedenih u toj zemlji do 2025. ima udio od 25 posto.

Odnosno, tada bi svaki peti automobil proizveden u Kini trebao biti elektrificiran. Reuters prenosi i kako je ministarstvo industrije i informacijske tehnologije Kine kao jedan od ciljeva navelo ulazak nekih od kineskih brendova u top 10 automobilske industrije po broju prodanih primjeraka, što prije svega planiraju ostvariti prodajom automobila u zemljama u razvoju.