SUMNJAMO U TO

Kinezi tvrde da imaju najbrži električni automobil na svijetu

23.11.2016 u 12:55

Bionic
Reading

Tvrtka Next EV predstavila je svoj brend Nio te automobil EP9, za koji tvrdi da je najbrži električni automobil na svijetu, ali bez čvrstih dokaza za to

Iako se predstavlja kao globalna, Next EV je kineska kompanija čiji je brend Nio predstavljen uz pomoć modela EP9, kako sam Next kaže, najbržeg električnog automobila na svijetu. Malo smo skeptični jer Nio EP9, koji navodno razvija megavat snage, odnosno čak 1.360 konja, ubrzava do stotke za 7,1 sekundu uz domet od 427 kilometara te duljinu punjenja baterija od samo 45 minuta, jednostavno zvuči predobro da bi bio istinit. Osim toga, tvrtka još nema cijenu, nema predviđenog datuma prodaje niti navedene količine koja će biti dostupna potencijalnim kupcima.


Jedino što postoji, osim nekoliko fotografija s predstavljanja u Londonu, video je za koji tvrtka tvrdi da predstavlja snimak rušenja rekorda na Nürburgring Nordschleifeu za električne automobile, a Nio EP9 navodno ga je prošao za 7:05:12. Uz to se tvrdi da je srušio rekord staze Paul Ricard za električne automobile s 2:40 minuta, na 1:52:78 minuta. Međutim, video koji možete pogledati u prilogu nije nikakav dokaz toga da je EP9 odvozio cijeli krug Nürburgring Nordschleifea, a kamoli da je srušio rekord.

Naime, svaki pravi podvig u kojem je mjereno vrijeme na praznom krugu ove staze, koju svi proizvođači automobila koriste za testiranje svojih modela te referencu za to koliko su brzi, snimljen je u cijelosti, između ostalog i onboard kamerom, pa se u njemu vidi kako automobil prelazi startnu liniju u ‘letećem startu’ (već se kreće) te kako vozač vozi do cilja i poslije njega. Ovdje toga nema, samo dinamična muzika i video koji traje 2:30 minuta. Dakle, zasad je Nio EP9 samo još jedna tvrdnja tvrtke koja ‘proizvodi’ idućeg električnog ‘ubojicu’ Ferrarijevog, McLarenovog ili Rimčevog hiperautomobila, a ne model koji se može naručiti, kupiti ili voziti.