PRVI NA SVIJETU

Kinezi lansirali kvantnokomunikacijski satelit. Čekaj, što..?

19.08.2016 u 08:16

Bionic
Reading

Bravo, bravo! Kinezi su u orbitu oko Zemlje poslali prvi svjetski kvantnokomunikacijski satelit. Da, i mi smo se pitali što bi to moglo biti

Satelit Micius (što je nadimak projekta Kvantni eksperimenti na svemirskoj razini ) neki je dan odaslan u svemir iz Centra za lansiranje satelita Jiuquan, Trenutno se postavlja u orbitu na visini od 500 kilometara.

Što je tu zanimljivo? Pa, riječ je o eksperimentu u kvantnoj kriptografiji. Točnije, Kinezi su razvili prototip koji će testirati je li moguće baviti se ovom delikatnom granom znanosti iz svemira. Pokušat ćemo pojasniti.

U prototip je ugrađen kristal koji može biti potaknut na proizvodnju dva fotona, povezana na podatomskoj, kvantnoj razini. Tako povezani fotoni imaju određene aspekte - primjerice, polarizaciju - koji su isti za oba bez obzira na udaljenost. Promijeni li se jedan, promijenit će se i drugi.


Problem je što su fotoni prilično zahtjevni i skloni odbijati se o štošta, biti upijani i ometeni na druge načine dok putuju kroz vlakna, zrak i tako dalje. Kineski eksperiment pokušat će ustanoviti je li lakše slati ih kroz svemir te može li jedan od uparenih fotona biti uspješno poslan na Zemljinu površinu dok je drugi i dalje na satelitu.

Ako je to moguće, uparenim fotonima moguće je upravljati i koristiti ih za slanje informacija. Satelit bi tako, primjerice, mogao slati binarni kod mijenjajući polarizaciju svog fotona. Poruku bi primala zemaljska postaja kod koje je drugi foton iz para. Postupak bi bio iznimno spor, ali dovoljno brz za stvaranje ključa i razmjene nakon čega bi podaci mogli biti razmjenjivani sigurnije uobičajenim načinima.

Ključno je to što nema prijenosa podataka, bar ne na razini koju razumijemo i možemo presresti. Što god povezuje dva fotona zasad je van dosega naših mogućnosti otkrivanja i spoznaje. Uspjeh eksperimenta značio bi velik korak naprijed prema stvaranju kanala komunikacije koje je nemoguće otkriti i koji su savršeno sigurni, bar u dogledno vrijeme.

Više:Tech Crunch