dan sigurnijeg interneta

Kibernetički napadi u porastu: 'Teško otkrivamo počinitelje jer su izvan EU-a'

06.02.2024 u 15:36

Bionic
Reading

Kaznena djela iz domene kibernetičke sigurnosti u porastu su u cijeloj Hrvatskoj, rečeno je u utorak u splitsko-dalmatinskoj​ Policijskoj upravi, gdje ​je dodjelom nagrada dvojici učenika i sudionika kviza "SafetyNet-Bitke za sigurnost" obilježen Dan sigurnijeg interneta.

Po podacima, koje je predstavio voditelj poslova prevencije splitske policije P​aško Ugrina, lani je na području Hrvatske bilo 1688 kaznenih djela iz domene kibernetičke sigurnosti, što je rast od deset posto u odnosu na 2022. dok se materijalna šteta s osam milijuna popela na 10,5 milijuna eura.

Mogućnost otkrivanja počinitelja​, nastavio je Ugrina, otežana je jer se radi o počiniteljima izvan EU​, a policiji su u fokus maloljetnici,​ djeca u rizičnom ponašanju i njihova zaštita.

"U našoj policijskoj upravi u 2023. bilježimo rast broja kaznenih djela s 225 na 255. Kazneno djelo iskorištavanja djece za pornografiju sa 19 na 27. Sve to govori o ozbiljnosti ove problematike i ovo je dobar način da zajedno odgovorimo na problem", zaključio je Ugrina.

U sklopu Dana sigurnijeg interneta ove godine pobjedu na kvizu odnijeli su Ivan Šarić iz srednje Klesarske škole Pučišća i učenik OŠ Trstenik Roko Ponoš.​

​Taj preventivni projekt Policijske uprave splitsko-dalmatinske koji je realiziran u suradnji s Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) i studenata iz udruge DUMP-a, Društva mladih programera​ od nedavno ​se može instalirati ​i na mobitel​ima. ​Načelnik splitsko-dalmatinske policije Slobodan Marendić istaknuo je i Kutak za roditelje koji sadrži veliki broj informacija o preventivnim projektima policije, o štetnim pojavnostima, načinima zaštite djece na Internetu, ali i u realnom životu.

​"Namjera nam je da korisne informacije budu lako dostupne djeci, ali i roditeljima za koje se nadamo da će preuzeti aplikaciju jer je izuzetno koristan izvor informacija posebno kada govorimo o sigurnosti djece na Internetu​.", kazao je Marendić.