WINDOWS 10 SVIJET

Kakva to tehnološka čudesa pripremaju Intel i Dell?

09.11.2016 u 16:43

Bionic
Reading

Prije više od dvije godine, Dell i Intel su počeli suradnju na ambicioznom i dugoročnom projektu stvaranja ekosustava poznatog kao Dell Stack, piše Evan Blass, poznati autor iz svijeta informacija o još neotkrivenim uređajima. Srž cijelog projekta je činio mali 6,4-inčni tablet koji bi povezao iskustvo korištenja tableta, laptopa i desktop računala u jedno. Na koji način?

Jedan uređaj bi pogonio sve što korisnik želi - ideja je Intela i Della. Cilj je bio pojednostaviti biranje uređaja kroz dan, prvo u poslovnom segmentu, a nakon toga možda i u svijetu općih potrošača. Umjesto prebacivanja datoteka i svega drugog iz uređaja u uređaj (bilo fizički, bilo korištenjem clouda), Dell Stack bi omogućio prebacivanje srži uređaja iz jednog formata u drugi.

Sve ovo zvuči poznato - ako se pogleda Microsoft Continuum. No, Intel i Dell su stvar željeli povesti još dalje - jer korištenje jednog minijaturnog mobilnog uređaja može pružiti tek toliko. Windows 10 s UWP-om osigurava da se odgovarajući softver pokretan na mobilnom izdanju OS-a 'vrti' jednako dobro. Mogućnosti koje je Microsoft otvorio s 'desetkom' su jako velike - i uglavnom još neiskorištene u potpunosti. Dell Stack bi, u slučaju da se pojavi na tržištu, mogao drastično promijeniti sliku o tome.

S obzirom na to da je cilj Stacka učiniti potpuni ekosustav, postojeći ARM čipovi nisu dostatni. Tu se u igri našao spomenuti Intel, a prema informacijama Evana Blassa, Stack je bio opremljen Intelovim Kaby Lake procesorima iz Y serije, inače namijenjenima za korištenje u prijenosnim računalima. Kada bi radio u obliku tablet računala, Stack bi tražio svega 3,5W za rad, a kada bi se smjestio u srce konfiguracije za desktop računalo - prešao bi na 12W.


Što se tiče ostatka tehničkih karakteristika, Stack je bilo moguće opremiti s konfiguracijama od 4GB i 8GB radne memorije te 128GB ili 256GB spremišnog prostora (naravno uz microSD proširivost). Jedna od kamerica na uređaju je naravno donijela i RealSense Intelovu tehnologiju za Windows Hello značajku.

Stack se s vremenom, jasno, razvijao. Umjesto prvog koncepta kojem je srž činio 6,4-inčni tablet, drugi zamišljeni dio projekta je bio uređaj dijagonale 6" i debljine ispod devet milimetara - čime je ušao u kategoriju pametnih telefona. Ipak, kako piše Evan Blass, autori projekta su se u konačnici odlučili na nešto veće: 7-inčni tablet koji odgovara postojećim linijama proizvoda po obliku (ne nužno i funkciji). Van dijagonale, ostale ideje su i dalje zapečaćene. Gdje je onda to tehnološko čudo i zašto još nije u šapama korisnika?

Trenutno stanje projekta nije poznato. Prema pisanju VentureBeata, možda slične uređaje valja očekivati na proljeće sljedeće godine, a možda su jednostavno smješteni na police dok tehnologija ne omogući nešto još bolje. Jedno je jasno - softverska osnova je, barem ovaj put, spremnija od hardvera.