DOMIŠLJATO

Kakva spačka! Lako je zavarati Google Maps ako imate 99 smartfona i mala crvena kolica

04.02.2020 u 12:16

Bionic
Reading

Jedan se umjetnik dosjetio neobičnog načina kako hakirati Googleovu aplikaciju za navigaciju. U Googleu još nemaju rješenje za taj problem

Simon Weckert, umjetnik iz Berlina koji se bavi istraživanjem vrijednosti i utjecaja tehnologije na naše živote, objavio je na YouTubeu neobičan video.

U videu nešto kraćem od dvije minute moguće je vidjeti muškarca kako hoda gradskim ulicama i za sobom vuče kolica puna mobitela.

Google Maps Hacks by Simon Weckert Izvor: Društvene mreže / Autor: Simon Weckert

Svi uređaji imaju uključenu aplikaciju Google Maps. Kako se kreće cestom tako ulica u kojoj se nalazi na Googleovoj aplikaciji za navigaciju počinje poprimati crvenu boju. Ta boja inače označava prometni čep, ali jasno je vidljivo kako gužve nema.

U Googleu obično procjenjuju gdje bi mogla biti gužva temeljem anonimiziranih podataka o lokaciji uređaja s uključenom aplikacijom Maps. Ako ih je puno na jednom mjestu i sporo se kreću, Maps će prikazati prometnu gužvu.

Zasad nemaju rješenje za hakerski trik poput Weckertovog, ali su iz Googlea istaknuli kako njihova aplikacija već može razlikovati podatke koje prima iz automobila i motocikala u nekoliko država, piše Verge.