RIJEŠEN STOLJETNI MISTERIJ

Kako riba strijelac stvara super-snažan mlaz?

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 26.10.2012 09:33
  • Objavljeno 26.10.2012 u 09:33
riba strijelac

riba strijelac

Izvor: Screenshot / Autor: YouTube

Fascinantna snaga i preciznost mlaza kojim riba strijelac iz vode pogađa i obara kukca na grani prvi je put opisana još u 18. stoljeću

Međutim, do danas nitko nije uspio objasniti kako Toxotes jaculatrix stvara takav super-mlaz. Ova riba uglavnom živi u mangrovim šumama u kojima se hrani kukcima koje nije nimalo lako skinuti s grana koje se protežu nad vodama. Neki od njih, poput skakavaca, drže se silom koja je 10-ak puta veća od njihove težine. Znanstvenici su godinama odgovor na ovu enigmu pokušavali pronaći u organima ribe. No prema studiji predstavljenoj u novom broju časopisa PLoS ONE rješenje je u tehnici, odnosno u korištenju zakona hidrodinamike, a ne snage mišića. Naime, riba stvara mlaz koji je čak šest puta veći od snage koju može proizvesti svojim mišićima.

'Za tajnom učinkovitosti mlaza ribe strijelca traga se u organima gotovo 250 godina', rekao je suautor istraživanja Alberto Vailati sa sveučilišta u Milanu.

Talijanski je tim snimao ribu strijelca dugu oko 6 cm kako iz akvarija gađa umjetnu metu udaljenu 15-ak centimetara. Svaki put kada bi pogodila bila je nagrađena kukcem ili komadićem ribe koji joj je bačen u akvarij. Uz pomoć super-brze kamere koja snima 1.000 sličica u sekundi znanstvenici su analizirali svaku fazu stvaranja mlaza i otkrili da u njemu nastaje neočekivano ubrzanje. Snimke su pokazale da prvi dio mlaza koji izlazi iz usta ribe putuje brzinom od oko dva metra u sekundi. Međutim, kako ona nastavlja izbacivati vodu, brzina mlaza se povećava jer poticaj iz pozadine dodaje moment početnom dijelu dok ga površinska napetost održava na okupu. To omogućuje da se on postupno nakuplja, povećava i postaje snažniji, čime konačno nastaje izuzetno snažan vodeni udar koji pogađa i ruši kukca.

Znanstvenici su izračunali da riba ovom fascinantnom tehnikom svojem vodenom metku daje specifičnu snagu od oko 3.000 W/kg, dok bi svojim vlastitim mišićima uspjela stvoriti mlaz od najviše 500 W/kg.

'Snaga se progresivno prenosi s mišića u rep mlaza, a iz njega u čelni dio mlaza', objasnili su istraživači u svojem izvješću.

Autori ističu da je ime riba strijelac zapravo vrlo prikladno jer je u tehnici ovih životinja na djelu ista tehnika koja funkcionira u gađanju lukom i strijelom – neprekidni potisak strune u rep strijele stvara trajno ubrzanje projektila sve dok on ne napusti luk.


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi