VEĆE JE BOLJE?

Kako odabrati pravu veličinu TV ekrana? Evo na što paziti

23.08.2017 u 08:02

Bionic
Reading

OK, složit ćemo se kako je - kad god je to moguće - bolje imati veći nego manji televizor. Ali, na što još treba obratiti pažnju pri odabiru novog klasičnog prozora u svijet?

Naravno, prvi važan (vjerojatno i najvažniji) kriterij bit će cijena. No, ponuda televizora prilično je raznovrsna u različitim cjenovnim kategorijama. Kako odabrati?

Pa, postavite si u glavi ova praktična pitanja. 

Hoćete li moći ugurati televizor tamo gdje ga želite postaviti?

Provjerite koliko prostora imate na raspolaganju prije no što se zaputite u trgovinu: izmjerite visinu, širinu i dubinu pa usporedite s gabaritima uređaja. Pitajte trgovca ako niste sigurni u točne mjere televizora. 

Na čemu će stajati?

Ako ga nećete okačiti na zid trebat će postolje ili stalak. Brojni televizori imaju ugrađene nožice ili dolaze s postoljem. No, provjerite. Imajte na umu kako i postolje mora stati u prostor kojeg ste predvidjeli za televizor.

Hoće li pritom ponuditi optimalnu udaljenost za gledanje? Odakle ćete ga gledati?

Postoje kalkulatori online koji vam mogu pomoći odrediti pravu udaljenost. Ako vam se ne da time baviti, pomnožite duljinu dijagonale televizora izraženu u inčima s 0,84. To će vam dati idealnu udaljenost u inčima, koju trebate pomnožiti s 2,54 kako bi dobili razdaljinu u centimetrima. 

Na primjer,  televizor dijagonale 55 inča trebate gledati s udaljenosti od oko dva metra (točnije, 117 centimetara).  Možete za izračun upotrijebiti i kalkulator na pametnom telefonu koji vam je obično pri ruci.

Imajte na umu kako taj izračun nije savršen. Za velike ekrane poput 80-inčnih (203 cm) trebali bi sjediti na udaljenosti od oko dva i po metra, što većini nas nije izvedivo.

Kakav je omjer veličine uređaja i kvalitete slike?

To će gotovo sigurno biti uvjetovano budžetom kojim raspolažete, ali svakako usporedite modele slične cijene prema ovom mjerilu prije no što se odlučite na kupovinu, piše Digital Trends.