TEHNO trikovi

Kako Android optimizira rad baterije i kako to na smartfonu možete isključiti? Evo načina

31.08.2019 u 16:34

Bionic
Reading

Evo što trebate znati o optimizaciji rada baterije u uređaju s Androidom i upute kako je možete isključiti za pojedine aplikacije

Većina nas želi iz baterije pametnog telefona izvući maksimum. Možemo njen rad optimizirati i ručno, ali malo tko ima vremena i volje brinuti o tome stalno.

Kako bi doskočili tom problemu, u Googleu su razvili softver za optimizaciju rada baterije Doze, namijenjen operativnom sustavu Android. Iako je uglavnom koristan i praktičan, ponekad može ometati rad pojedinih aplikacija.

Evo što trebate znati o optimizaciji rada baterije u uređaju s Androidom i upute kako ju možete isključiti za pojedine aplikacije.

TEHNO SAVJETI

Vaš Android se ne puni? Ne brinite i isprobajte ove trikove

Pogledaj galeriju

Što je optimizacija rada baterije?

Optimizacija rada baterije (koju u Googleu obavlja Doze) značajka je ugrađena u izdanje Androida 6.0 Marshmallow i novija. Osmišljena je kako bi štedila bateriju ograničavanjem rada aplikacija u pozadini.

Aplikacije koriste značajku nazvanu wakeclock kako bi održale vaš uređaj aktivnim i dok ga ne koristite neposredno.

Po početnim postavkama Android želi 'duboko usnuti' svaki put kad se vaš zaslon isključi, ali to može stvarati probleme u radu pojedinih aplikacija. Primjerice, ne želite da glazba sa servisa Spotify prestane svirati kad se zaslon isključi.

Stoga razvojni programeri koriste wakeclock kako bi usluge koje njihove aplikacije nude mogu biti dostupne po potrebi. Na žalost, to se može i zlorabiti, što je jedan od razloga zašto aplikacije poput Facebooka tako nesmiljeno žderu bateriju vašeg smartona.

  • +8
Samsung Galaxy S10+ Unboxing i slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Doze pomaže u rješavanju tog problema tako što otvara ograničene 'prozore za održavanje' u sklopu kojih aplikacije mogu povremeno provjeriti trebaju li preuzeti ono što im je potrebno, umjesto da to čine stalno. Što je vaš smartfon duže neaktivan, to su razdoblja između dva prozora dulja.

Kako isključiti Doze?

Kao što smo rekli, to može biti (i obično jest) prilično korisno. Ali, što ako poželite isključiti tu značajku? Evo kako ćete to učiniti.

  • Otvorite Settings, pa Apps & notifications.
  • Kucnite na See all X apps pri dnu popisa Recently opened apps list za pregled svega što je na vašem uređaju.
  • Odaberite aplikaciju koju želite prilagoditi.
  • Otvorite kategoriju Advanced section na stranici App info.
  • Odaberite Battery. Otvorit će se novi izbornik s nekoliko postavki za bateriju.
  • Kucnite Battery optimization. Ponovno će se pojaviti popis aplikacija.
  • U traci na vrhu zaslona kucnite Not optimized i promijenite status na All apps.
  • Odaberite aplikaciju koju želite promijeniti. Pojavit će se novi prozor.
  • Odaberite Don’t optimize kako bi isključili automatsku optimizaciju za tu aplikaciju.

Ako se aplikacija i dalje neobično ponaša, probajte isključiti Adaptive Battery (pod Settings pa Battery).

Za što biste trebali isključiti automatsku optimizaciju? Nije loše to učiniti za aplikacije kao što su WhatsApp, Telegram i što god koristite za SMS.

Također je uputno isključiti ju za aplikacije za virtualne privatne mreže (VPN), aplikacije za izradu sigurnosnih kopija (backup) za fotografije, kao i općenito za aplikacije koje su osjetljive na vrijeme.