MANJKA PROSTORA

Kad dođe Božić, ne znamo kamo bi s hranom

02.12.2014 u 15:02

Bionic
Reading

Više od trećine (38 posto) Europljana ne čuva namirnice za božićne blagdane u hladnjacima ili kuhinjskim ormarićima zbog manjka prostora, dok čak 60 posto ne može staviti sve božićne namirnice u hladnjak

Tako su bar pokazali rezultati istraživanja tima odgovornog za Samsungov hladnjak Food Showcase, u kojem smatraju kako je njihov hladnjak s cijenom od 21.999 kuna rješenje tog problema.

Europljani u prosjeku potroše 192 eura (oko 1500 kuna) na namirnice u tjednu uoči božićnih blagdana, što je gotovo 70 posto više u odnosu na uobičajenu tjednu potrošnju.

Iako dodatna potrošnja ne iznenađuje u blagdanskom razdoblju, zbog povećane nabavke gotovo 70 posto Europljana ima problema sa spremanjem namirnica u hladnjake i kuhinjske ormariće te traži alternativna rješenja.


Top pet mjesta gdje Europljani čuvaju namirnice za vrijeme božićnih blagdana kada su hladnjak i kuhinjski ormarići puni - izvan kućanstva na otvorenom (38 posto), na radnoj površini u kuhinji (16 posto), oko kuće (11 posto), u kutijama u kuhinji (10 posto) i u pećnici (pet posto).

Tijekom božićnih blagdana prosječan broj članova europskih obitelji za stolom gotovo se udvostruči - sa četiri na sedam ljudi. Više od polovice (52 posto) Europljana navode upravo to kao jedan od razloga za kupnju većih količina hrane i pića. Međutim, više od dvije trećine (69 posto) ispitanika izjavilo je da troši više jer je Božić posebno razdoblje u godini.

Rezultati istraživanja pokazali su i kako kupnja velike količine namirnica za božićne blagdane može izazvati dodatan pritisak, pošto oko četvrtine Europljana (23 posto) osjeća stres zbog nedostatka mjesta za pohranu namirnica tijekom blagdanskog razdoblja.