OVE GODINE

Jezivi asteroid u obliku lubanje uskoro će nas ponovno posjetiti

02.01.2018 u 15:03

Bionic
Reading

Neobično svemirsko tijelo koje nas je prvi put mimoišlo 2015. posjetit će nas još jednom, kažu astronomi. Asteroid-lubanja je iza ugla i stiže za jedanaest mjeseci.

Jeziva samirska stijena u obliku lubanje protutnjat će pored Zemlje još jednom prije kraja 2018. Asteroid koji ne nosi toliko strašno ime, TB145, prošao je pored naše rodne planete 31. studenog 2015. te je zbog toga zaradio nadimak 'Halloween asteroid'.

Svemirski putnik u obliku lubanje

Astronomi iz NASA-e tvrde da će kamen u obliku lubanje pored Zemlje proći i ove godine - i to sredinom studenog. Tijekom prvog preleta astronomi su odradili mjerenje te ga prozvali 'potencijalnom opasnošću'. Svemirski kamen promjera 640 metara 'promašio' nas je za 483.000 kilometara.

NASA-in pogled na polarnu svjetlost Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

Znanstvenici također tvrde da TB145 izvrši rotaciju svaka tri sata tijekom putovanja kroz svemir. Nevjerojatno tamni kamen također reflektira svega pet do šest posto svjetla koje ga pogodi.

Radi se o vrlo tamnom tijelu

Pablo Santos-Sanz, Astrofizičar s Instituta za astrofiziku u Andaluziji u Španjolskoj izjavio je kako 'to znači da se radi o vrlo tamnom asteroidu - za nijansu svjetlijem od ugljena'.

Premda prvi prelet neće biti spektakularan kao onaj prvi (bit će oko sto puta udaljeniji nego tijekom prvog posjeta) astronomi će ga pokušati ponovno uhvatiti teleskopima.

  • +2
Čudesni svemir promatran kroz oči strojeva Izvor: Ostale fotografije / Autor: NASA