MOBITELI DOSTATNI

Jesu li vam fitness trackeri uistinu potrebni?

16.02.2015 u 07:29

Bionic
Reading

Rezultati studije objavljene u Journal of the American Medical Association otkrivaju kako je kombinacija određenih aplikacija s pametnim telefonima jednako točna kao i nosivi gadgeti namijenjeni praćenju zdravlja korisnika. Tržište različitih 'fitness trackera' je u proteklih godinu dana procvjetalo, no čini se kako oni nisu toliko potrebni...

Pokus je bio relativno jednostavan, 14 sudionika istraživanja je hodalo na pokretnoj traci ukupno 500 i 1.500 koraka po nekoliko puta. Za mjerenje su koristili različit hardver - tri gadgeta namijenjena korištenju na ručnom zglobu, tri pojasa i dva pametna telefona (uz četiri aplikacije).

Kada su se stvarni koraci usporedili s podacima dobivenim s različitih uređaja, pametni telefoni su imali maksimalno odstupanje od 6,7 posto, dok su nosivi gadgeti imali maksimalna odstupanja od čak 22,7 posto. Najgore je prošao Nike Fuelband.


S obzirom na to da većina vlasnika pametnih telefona već drži te uređaje u džepovima, istraživači smatraju kako gadgeti namijenjeni samo tome jednostavno nemaju smisla.

Naravno, to ne znači da su nosivi gadgeti te vrste potpuno besmisleni - posebno oni naprednijih mogućnosti.