odnos prema tehnologiji

Jeste li znali? Žene su obično ljubaznije prema pametnim zvučnicima

01.12.2019 u 16:03

Bionic
Reading

Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je kako su žene češće ljubaznije prema digitalnim osobnim pomoćnicima nego što su to muškarci. Pitanje je - trebamo li općenito biti?

U američkoj organizaciji Pew Research Center proveli su istraživanje i došli do zanimljivog otkrića: više od pola vlasnika pametnih zvučnika u Sjedinjenim Državama (točnije, njih 54 posto) bar ponekad kaže 'molim te' svojim digitalnim osobnim pomoćnicima, dok jedan u pet (19 posto) čini to često. Među njima je više žena (62 posto) koje su povremeno ljubazne nego muškaraca (45 posto).

Zašto je tomu tako? Moguće je kako se objašnjenje krije u tome što su muškarci u pravilu manje ljubazni od žena, a digitalni osobni pomoćnici često imaju ženske glasove. Stručnjaci već dulje vrijeme upozoravaju kako dizajnerski odabiri za botove koji koriste umjetnu inteligenciju mogu ojačavati rodne stereotipe i, posljedično, biti mizogini.

JEDNOSTAVNO IH OBOŽAVA

Oprah odabrala i omiljene gadgete: Ovo je njen popis

Pogledaj galeriju

No, također je moguće kako muškarci jednostavno imaju drukčiji odnos prema tehnologiji. Kulturološki gledano, tehnologije su obično kodirane kao praktične i 'muževne', u suprotnosti s disciplinama koje se smatra 'ženskima'.

Istraživanja pokazuju kako su muškarci skloniji tehnologijama i pokazuju više zanimanja kako bi ju mogli savladati kao alat. Ta predrasuda može imati utjecaja na ljubaznost prema digitalnim osobnim pomoćnicima.

Biti ili ne biti ljubazan, pitanje je sad

Na žalost, u Pewu nisu se sjetili tražiti pojašnjenje od ispitanika zašto su ljubazni ili nisu prema botovima, pa o tome možemo samo nagađati.

Ipak, cijela priča otvara veće pitanje: Trebamo li biti ljubazni prema njima?

Za neke ljude odgovor na to pitanje je jasan. Nema potrebe biti ljubazan prema pametnim zvučnicima i digitalnim osobnim pomoćnicima općenito jer su to obični strojevi. Nitko ne kaže 'hvala' hladnjaku ili tosteru, zar ne? Ali, drugi upozoravaju kako s hladnjakom ili tosterom ne razgovaramo, pa ta usporedba ne stoji.

Također, problematično može biti i poticanje loših navika. Neki roditelji zabrinuti su da će njihova djeca, ako su nepristojna prema Alexi, tako se ponašati i prema ljudima. Tehnološke tvrtke priznaju kako bi to mogao biti problem pa su dodale značajke koje omogućavaju nagrađivanje djece kad su ljubazna prema robotima.

Pitanje se možda sad čini banalnim, ali s vremenom će strojevi s kojima komuniciramo postajati sve složeniji i sofisticiraniji. Pravila koja postavimo sad ili u dogledno vrijeme mogla bi ostati na snazi desetljećima, piše Verge.