ROBOTI U AKCIJI

Jeste li za noćnu šetnju po galeriji Tate Britain?

22.09.2014 u 08:08

Bionic
Reading

Kroz vrata londonske galerije Tate Britain godišnje prođe oko 1.5 milijuna ljudi, što ju čini jednom od najposjećenijih britanskih kulturnih institucija. Redovi ispred ulaza nekada su dugi više stotina metara, a u njenim hodnicima prisutni su konstantan žamor i buka jer je nemoguće održati tišinu u umjetničkoj galeriji s tolikim brojem posjetitelja

Prije godinu dana londonski dizajnerski studio 'The Workers' radio je projekt zbog kojeg su izvan radnog vremena boravili u prostorijama i hodnicima galerije Tate Modern. Dizajnerski trojac ostao je osupnut tišinom, budući da u galerijskom prostoru nije bilo posjetitelja.

Biti sam u sitnim noćnim satima u umjetničkoj galeriji privilegija je koju imaju samo noćni čuvari. No, dizajneri iz studija 'The Workers' osmislili su projekt koji to iskustvo dijeli s javnošću.

Projekt naziva 'After Dark' prijavili su na natječaj 'IK Prize' koji jednom godišnje raspisuje galerija Tate Britain. Projekt se jako dopao žiriju, koji mu je dodijelio prvu nagradu. Inače, 'IK Prize' je novčana nagrada koja se jednom godišnje dodjeljuje projektu koji koristi snagu digitalne tehnologije kako bi povezali umjetničku kolekciju galerije s publikom.

Projekt 'After Dark' sastoji se od četiri robota koji se u noćnim satima (između jedanaest uvečer i tri ujutro) kreću prostorima galerije. Roboti su na svojim 'glavama' opremljeni kamerama i LED lampicama koje osvjetljavaju prostor oko njih. Materijal koji roboti snime u 'real timeu' se prenosi na internetsku stranicu galerije.

Robotima može upravljati bilo tko - potrebno je samo napraviti vlastiti profil, posjedovati posljednju veziju Google Cromea na računalu, te strpljivo pričekati na svoj red.

Na taj način javnost ima priliku 'prošetati' hodnicima galerije u kasnim noćnim (i ranim jutarnjim satima) te doživjeti kako izgleda 500 godina stara umjetnička kolekcija galerije kad ju se gleda iz potpuno drugačije perspektive – po noći bez prisustva ljudi.

Noćna šetnja robota po galeriji Tate Britain

Napomenimo da je testni pilot ovog projekta bio upravo Chris Hadfield, umirovljeni astronaut koji se prošle godine proslavio video klipovima koje je snimao iz svemirske stanice. Pogotovo je upečatljiva bila njegova obrada hita 'Space Oddity', za koji je i snimio spot u bestežinskom stanju.

Robote je dizajnerski trojac 'The Workers' napravio u sudranji s inženjerima iz centra 'RAL Space', engleskom verzijom NASA-e, koja se bavi dizajnom, projektiranjem i proizvodnjom vozila koja vrše istraživanja po Marsu.

Premijera projekta 'After Dark' održala se prošlog mjeseca u galeriji Tate Britain. Sudeći po odazivu publike i po odjeku u medijima, projekt će definitivno imati svoj nastavak po umjetničkim galerijama i muzejima diljem Velike Britanije i Evrope.