navikli na visoka očekivanja

Je li Kina kriva baš za sve? Pitali smo analitičare što stoji iza dramatičnog upozorenja Applea i kakvi su raspleti mogući

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 04.01.2019 17:54
  • Objavljeno 04.01.2019 u 17:54
Krivaca za pad potražnje moglo bi biti još, od lošeg valutnog tečaja do zasićenja tržišta

Krivaca za pad potražnje moglo bi biti još, od lošeg valutnog tečaja do zasićenja tržišta

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Appleov šef Tim Cook razloge slabijem poslovanju pronašao je na tržištu tzv. Velike Kine - što je termin kojim Apple definira tržište NR Kine, Tajvana i Hong Konga. No razloga bi moglo biti više i možda prst ne bi trebalo olako upirati samo u jednog krivca

Iznenađenje ili očekivan rasplet događaja? Apple je naime prvi put u 15 godina upozorio ulagače da će njegovi prihodi u posljednjem tromjesečju 2018. iznositi oko 84 milijarde dolara, pet milijardi manje nego što su govorile prethodne procjene. Krivac za slabiju prodaju pronađen je u manjoj potražnji za telefonima iPhone, naročito u Kini, a riječi je bilo i o kupnji jeftinijih baterija za uređaje. Nakon tog upozorenja u srijedu je cijena dionice tog tehnološkog diva pala gotovo osam posto.

Posljednji kvartal kalendarske godine ujedno predstavlja prvi kvartal nove poslovne godine za Apple i tradicionalno je najsnažniji prema ostvarenju prihoda za kompaniju, podsjeća Ivan Radić, CFA, član Uprave PBZ Investa. Riječ je, podsjeća on, o trećini godišnjeg prihoda.

Apple iPhone XS

Izvor: Apple / Autor: Apple

Dio analitičara očekivao je lošije prihode Applea u kvartalu i o tome špekulirao posljednjih mjeseci, no objavljeno smanjenje procjene prihoda iznenadilo je intenzitetom i naglim pogoršanjem u posljednja dva mjeseca, s obzirom na to da je prethodna prognoza dana početkom studenog prošle godine, podsjeća Radić.

'Treba reći kako je Apple navikao analitičare i investitore na visoka očekivanja svojim rezultatima posljednjih godina, zbog čega je ova objava izazvala veliku pozornost i negativnu reakciju, što ne mijenja činjenicu da je Apple i dalje jedna od najsnažnijih visoko profitabilnih svjetskih kompanija', smatra analitičar PBZ Investa.

TEHNO PROGNOZE

Što možemo očekivati od smartfona tijekom 2019. godine?

Pogledaj galeriju
9

Appleov šef Tim Cook razloge slabijem poslovanju pronašao je na tržištu tzv. Velike Kine - što je termin kojim Apple definira tržište NR Kine, Tajvana i Hong Konga. No razloga bi moglo biti više i možda prst ne bi trebalo olako upirati samo u jednog krivca. Naime, upozoravaju analitičari, dio kolača možda su Appleu preoteli drugi proizvođači pametnih telefona, a možda slabija prodaja sugerira opće usporavanje kineskog gospodarstva.

'Došla su loša vremena za Apple'

Slabija potražnja za luksuznom robom, a to je kategorija u koju definitivno ulaze Appleovi proizvodi, jedan je od tipičnih znakova usporavanja. Krivaca za pad potražnje moglo bi biti još, od lošeg valutnog tečaja do zasićenja tržišta.

Bloombergova kolumnistica Shira Ovide napisala je članak pod naslovom 'Appleovo upozorenje za iPhone dolazi godinama prekasno', u kojem kaže da je kompanija previdjela jasne znakove upozorenja o usporavanju poslovanja s pametnim telefonima. 'Ovo je trebalo biti apsolutno predvidljivo svakome tko je mogao proviriti u Appleove čahure', napisala Ovide.

Tajana Štriga, makroekonomska analitičarka Signalitics istraživanja

Tajana Štriga, makroekonomska analitičarka Signalitics istraživanja

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Licencirane fotografije

Apple više neće objavljivati detaljne brojke o prodaji svojih proizvoda

Što se zapravo događa i što je pozadina svega, zapitali smo i Tajanu Štrigu, makroekonomsku analitičarku Signalitics istraživanja.

'Nakon što je početkom kolovoza Apple postao prva kompanija kojoj je za rukom pošlo ostvariti tržišnu kapitalizaciju od trilijun dolara njene objave u proteklih nekoliko mjeseci dovele su do značajnih silaznih cjenovnih pritisaka. Preciznije, u posljednjem kvartalu prošle godine zabilježeno je nekoliko runda rasprodaja kompanije nakon što je menadžment objavio kako ubuduće neće više objavljivati detaljne brojke o prodaji pojedinih proizvoda, čime se potencijalno nastoji prikriti smanjenje potražnje za pojedinim kategorijama proizvoda', objašnjava Štriga.

  • +8
  • +5

Tim Cook, Appleov CEO

Izvor: Reuters / Autor: Stephen Lam

Apple iPhone kao žrtva Trumpova carinskog rata s Kinom

Analitičarka Signalitics istraživanja podsjeća da je u studenom Wall Street Journal objavio kako Apple smanjuje proizvodnju svog najnovijeg modela mobitela, dok su vodeći Appleovi dobavljači dijelova smanjili svoja očekivanja rasta prihoda u narednom razdoblju. Sve navedeno kulminiralo je ovotjednom neočekivanom objavom kompanije kako je revidirala svoja očekivanja rasta prihoda u zadnjem kvartalu prethodne godine.

Kompanija je očekivala rast prihoda oko pet posto, a prema posljednjim očekivanjima, izgledna je korekcija u istom iznosu. Apple je pritom istaknuo kako su nedavne slabosti u rezultatima prije svega posljedica slabljenja ekonomske aktivnosti u Kini, očekivanog usporavanja svjetske ekonomske aktivnosti, ali i dalje nepoznatih uvjeta buduće trgovinske prakse SAD-a i Kine nakon što je predsjednik Trump već ranije upozorio da bi iPhone mogao biti uključen u dodatne carine na uvoz robe iz Kine u SAD, objašnjava Štriga.

Nije sve u prodaji pametnih telefona

Apple je objavio da će propustiti objavljene smjernice prihoda od prodaje za zadnje tromjesečje 2018. prvenstveno zbog slabe potražnje za iPhoneom u Kini, najvećem svjetskom tržištu pametnih telefona, objašnjavaju analitičari RBA i podsjećaju kako je kao preostale razloge društvo navelo sveopće makroekonomsko slabljenje tržišta u razvoju, snažan američki dolar te vrijeme lansiranja novog modela uređaja iPhone.

  • +10
  • +7

Apple iPhone XR

Izvor: Apple / Autor: Apple

Naime, podsjećaju analitičari RBA, Kina je u trećem tromjesečju 2018. godine imala 18,1 posto udjela u ukupnoj prodaji društva, pri čemu je rast prihoda od prodaje u Kini od 16,4 posto bio ispod razine rasta prihoda od prodaje na razini cijele grupe, a on je iznosio 19,6 posto.

Appleov udio na kineskom tržištu pametnih telefona smanjio se na 7,8 posto u prva tri tromjesečja 2018. godine, s najviših razina koje su ostvarene 2015., kada je iznosio 12,5 posto. To je informacija objavljena u Wall Street Journalu, prema društvu za istraživanje tržišta Canalys.

Iz Applea dolaze i dobre poslovne vijesti

Analitičari RBA skreću pozornost na to da je Appleov CEO Tim Cook u pismu dioničarima naveo i neke pozitivne vijesti. Tako je prihod od prodaje u kategoriji usluga (iCloud, App Store, Apple Music, Apple Pay, Apple Care) u četvrtom tromjesečju 2018. ostvario novi rekord te je iznosio više od 10,8 mlrd. dolara prihoda, uzastopno rastući više od osam posto. Cook je naveo da su sve kategorije proizvoda, isključujući iPhone (usluge, Mac, iPad, odjeća / kuća / dodatna oprema) porasle za više od 19 posto u usporedbi s istim kvartalom prošle godine, podsjećaju analitičari RBA.

'Rekao je da su prihodi porasli u kategoriji Mac temeljem nedavne nadogradnje MacBook Aira i mini proizvoda Mac. I iPad Pro je ostvario dvoznamenkast rast prihoda, što je rezultiralo rastom prihoda u kategoriji iPada.

  • +18
  • +15

Veliki lideri moćnog Applea: Tim Cook i Steve Jobs

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Također je naveo 50-postotni rast prodaje Appleovih pametnih telefona i AirPoda', podsjećaju analitičari.

Appleova dionica godinu je završila uz pad od 6,8 posto

Apple će konačna financijska izvješća za četvrto tromjesečje 2018. objaviti 29. siječnja. Negativni učinci trgovinskog i poreznog sukoba Kine i SAD-a nisu se značajnije odrazili na Appleove proizvode koji su bili isključeni iz tarifa što su trenutno na snazi, smatraju analitičari RBA. No strah od usporavanja potražnje u Kini pospješen je pokazateljima kao što su pad investicija i smanjenje rasta BDP-a u trećem tromjesečju 2018. na 6,5 posto, što će utjecati na očekivanja investitora za budućnost. Appleova dionica je završila 2018. uz pad od 6,8 posto, što je nešto više od američkog dioničkog indeksa Nasdaq, zaključuju svoju analizu stručnjaci RBA.

zasićeno tržište, jača konkurencija

Cijena dionice od listopada strmoglavila se 30 posto!

'Niži procijenjeni prihodi znače i niže prihode u odnosu na isti kvartal prošle godine (-4,87%) te predstavljaju prvo snižavanje procjene prihoda Applea u gotovo dva desetljeća.

Kompanija je kao glavni uzrok smanjenja navela lošiju prodaju iPhonea u Kini, za što vide uzrok u usporavanju kineske ekonomije, sporijoj zamjeni starih iPhonea novima, jačanju dolara te trgovinskim napetostima između SAD-a i Kine.

Ipak, pored navedenih razloga, primjetan je i pad tržišnog udjela Applea na kineskom tržištu pametnih telefona, najvećem svjetskom tržištu na kojem je kompanija krajem 2017. zauzimala oko 15 posto udjela prema kriteriju prodaje, dok je krajem trećeg kvartala 2018. imala oko devet posto. Visoka cijena iPhonea, uz sve kompetitivnije proizvode lokalnih igrača poput Huaweija i Oppoa, također je pridonijela smanjenju prihoda na zasićenom tržištu', smatra Ivan Radić, član Uprave PBZ Investa.

Pad prihoda stoga se čini kao kombinacija spomenutih ekonomskih i geopolitičkih razloga te strukturalnih razloga povezanih sa samim poslovnim modelom kompanije.

Kako iPhone još uvijek čini blizu dvije trećine ukupnog prihoda Applea, tržište je negativno reagiralo na posljednju objavu i produbilo pad cijene dionice, koja je od početka listopada prošle godine izgubila na vrijednosti više od 30 posto, no promatrajući cijelu 2018., taj minus iznosi nešto manje od sedam posto. Ostali prodajni segmenti kompanije, poput usluga i pametnih satova, bilježe značajan rast na godišnjoj razini.

Analitičari očekuju da će eventualno smanjenje napetosti između SAD-a i Kine te trgovinski sporazum djelovati pozitivno na poslovanje Applea u Kini u nadolazećim mjesecima, pri čemu će i očekivanja investitora biti manja, no poslovni rezultati će ovisiti i o ostalim spomenutim faktorima, predviđa Radić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!