NEMA GRANICA

Izraelci i Palestinci pokrenuli prvi Twitter rat

16.11.2012 u 15:12

Bionic
Reading

Zajedno s eskalacijom oružanog sukoba izraelske vojske i Palestinaca, razbuktao se i okršaj na društvenim medijima. Prvi put je društvena mreža tako otvoreno korištena u vojne svrhe

Od srijede, kada su Izraelci pokrenuli operaciju 'Stup obrane', njihova vojska intenzivno koristi svoj korisnički račun na Twitteru @IDFSpokesperson kako bi izvijestila o napadima i naglasila uspjehe, nastojeći uvjeriti tviteraše u njihovu opravdanost i zaprijetiti neprijatelju.

Samo nekoliko minuta nakon napada kojim su ubili Ahmeda al-Jaabarija, vođu Hamasovog militantnog krila, glasnogovornik izraelskih obrambenih snaga objavio je video koji ga prikazuje na YouTubeu. Vrlo brzo se počeo širiti Twitterom.

Nešto kasnije, također putem Twittera, objavili su neskrivenu prijetnju Hamasovim čelnicima - upozorili su ih da se ne pojavljuju iznad površine zemlje, bili niže ili više rangirani.

Hamas je brzo odgovorio, također putem svog korisničkog računa na Twitteru (@AlqassamBrigade), poručivši da će njihove blagoslovljene ruke dosegnuti izraelske vođe i vojnike, gdje god bili. Poruku su završili ovako: 'Otvorili ste si vrata pakla.'

Društvene mreže poput Facebooka i Twittera bile su korištene za poticanje politički obojenih prosvjeda u zemljama Bliskog istoka i drugdje. No ovo je prvi put da ih se tako otvoreno koristi u vojne svrhe.

IDF-ov račun na Twitteru, piše Telegraph, brzo prikuplja nove pratitelje - do četvrtka navečer se njihov broj više nego utrostručio, na 110 tisuća. Hamasov je prikupio tek 11.800.

Ipak, taj se pristup pokazao kao dvosjekli mač. Mnogi tviteraši kritizirali su izraelske napade i prenijeli fotografiju djevojčice ubijene u jednom od zračnih napada.

Pobornici Palestinaca kreirali su hashtag #GazaUnderAttack kako bi lakše dijelili i prenosili izvješće i fotografije stradanja civila. Kako javlja Telegraph, taj hashtag bilježi veći promet nego korisnički račun izraelske vojske.

Pogledajte video napada na vođu Hamasa: