ČUDA SVEMIRA

Izlaskom Voyagera 2 iz Sunčevog sustava dobili smo odgovor na četiri vrlo bitna pitanja

3/5

'Opna' balona je uniformna

Prije početka misija Voyager, smatrali smo da se solarna opna jednostavno rasplinjuje na rubu između heliosfere i međuzvjezdanog prostora. Voyager 2 je potvrdio suprotno - granica je vrlo oštro definirana. Ovo je potvrdio i autor znanstvenog rada Donald Gurnett sa Sveučilišta u Iowi. Uređaj za očitavanje valova plazme prepoznao je veliku razliku između solarne plazme (preko milijun celzijevih stupnjeva) i međuzvjezdane plazme (samo 10.000 celzijevih stupnjeva). Gustoća plazme ulaskom u sferu također raste sa 20 na 50, pojava koju je moguće pratiti kod proučavanja tekućine' napisao je Gurnett. 

Krimigis je bio prilično iznenađen time da su oba Voyagera zapravo iz sustava izašli na jednakim udaljenostima (121 astronomskih jedinica i 119 astronomskih jedinica). Znanstvenici su, naime, vjerovali da se heliosfera sabija i širi zavisno o sunčevoj aktivnosti, no ovo otkriće to zbog neobjašnjivog razloga poriče.

'Opna' balona je uniformna

'Opna' balona je uniformna

Izvor: Profimedia / Autor: Science Photo Library / Sciencephoto

Prethodna slika Sljedeca slika
Izgleda da je rub našeg sunčevog sustava puno drukčiji nego što se itko nadao. Evo što su astronomi diljem svijeta saznali zahvaljujući očitanjima Voyagera 1 i Voyagera 2